Jelenlegi hely

Elnémult harangok

elnemult_harangok_web_banner.jpg

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

A Sík Ferenc Kamaraszínházban Rákosi Viktor regényének adaptációja, Nemlaha György átdolgozásában.

A múlt század neves újságírója, humoristája, drámaírója több regénnyel lett népszerű; a Korhadt fakeresztek, a Hős fiúk, és főleg az Elnémult harangok, a maguk idejében bestsellerekké lettek. Sipilusz álnéven humoros könyveket is jegyzett, sőt, egy időben – ez sokat elmond sokoldalúságáról – a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke volt.

Az Elnémult harangok című regénye 1903-ban jelent meg a Révai Testvérek kiadásában, és mindmáig tizennégy kiadást ért meg – ez talán a legismertebb műve. Ebben közrejátszik az is, hogy a színházak évtizedekig játszották adaptációját, és hogy kétszer is megfilmesítették –1922-ben Garas Márton, majd 1942-ben Kalmár László rendezésében Kiss Ferenccel, Nagy Istvánnal, Lukács Margittal a főszerepekben.

A könyvből dráma készült a múlt század elején: az Elnémult harangok egészen 1945-ig folytatta töretlen sikersorozatát, amikor aztán a kommunista cenzúra évtizedekre betiltotta, olyannyira, hogy a fent említett filmeket megsemmisítették. A könyv mítoszát, legendáját azonban szerencsére nem sikerült eltüntetni.

Rendkívüli érdeklődés előzte meg és kísérte Rákosi Viktor – Nemlaha György Elnémult harangok című darabjának premierjét december elsején a Békéscsabai Jókai Színházban. Pataki András értékes, színvonalas előadást rendezett, amelyet kiváló színészi alakítások tesznek emlékezetessé.

Izgalmas előadás készül a Békéscsabai Jókai Színházban 2018. december elsejére. Rákosi Viktor regénye, az Elnémult harangok a huszadik század első felében bestseller volt, színházi változatát évtizedekig játszották, 1945 után betiltották, filmadaptációit megsemmisítették. Most - Erdély Magyarországtól való elszakadásának és a Román Királysághoz csatlakozásának 100. évfordulójára - Nemlaha György átdolgozásában kerül a darab újra színpadra. Az előadást rendező Pataki Andrással a szerelmi és történelmi dráma kalandos előéletéről, fajsúlyos üzenetéről és a méltóságteljes emlékezésről beszélgettünk. (Niedzielsky Katalin interjúja)

Nagyon különleges színdarab bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. Rákosi Viktor Elnémult harangok című, 1903-ban megjelent regényének színpadi változatát - Nemlaha György átdolgozásában - december elsejétől láthatja a közönség. Az előadást Pataki András rendezi. Az első olvasópróbán, október 15-én az alkotók a darab kalandos előéletéről, az új előadás történelmi jelentőségéről és a közösség erejét hirdető üzenetéről tájékoztatták a szereplőket és a sajtó képviselőit. (Niedzielsky Katalin tudósítása)

 

Google+