fbpx Elnémult harangok | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Elnémult harangok


elnemult_harangok_web_banner.jpg

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

A Sík Ferenc Kamaraszínházban Rákosi Viktor regényének adaptációja, Nemlaha György átdolgozásában.

A múlt század neves újságírója, humoristája, drámaírója több regénnyel lett népszerű; a Korhadt fakeresztek, a Hős fiúk, és főleg az Elnémult harangok, a maguk idejében bestsellerekké lettek. Sipilusz álnéven humoros könyveket is jegyzett, sőt, egy időben – ez sokat elmond sokoldalúságáról – a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke volt.

Az Elnémult harangok című regénye 1903-ban jelent meg a Révai Testvérek kiadásában, és mindmáig tizennégy kiadást ért meg – ez talán a legismertebb műve. Ebben közrejátszik az is, hogy a színházak évtizedekig játszották adaptációját, és hogy kétszer is megfilmesítették –1922-ben Garas Márton, majd 1942-ben Kalmár László rendezésében Kiss Ferenccel, Nagy Istvánnal, Lukács Margittal a főszerepekben.

A könyvből dráma készült a múlt század elején: az Elnémult harangok egészen 1945-ig folytatta töretlen sikersorozatát, amikor aztán a kommunista cenzúra évtizedekre betiltotta, olyannyira, hogy a fent említett filmeket megsemmisítették. A könyv mítoszát, legendáját azonban szerencsére nem sikerült eltüntetni.

A VI. Keresztény Színházi Fesztivált tartják április 26-tól 30-ig Budapesten, az Újszínházban, ahol a békéscsabai teátrum Rákosi Viktor – Nemlaha György Elnémult harangok című művével vendégszerepelt.

Újra műsorra tűzi a Békéscsabai Jókai Színház Rákosi Viktor – Nemlaha György Elnémult harangok című darabját, amelynek tavaly december elsején volt a nagy sikerű premierje. A Pataki András rendezte előadás a Sík Ferenc Kamaraszínházban került színre, de április 24-én 19 órakor közkívánatra a nagyszínpadon láthatja a közönség.

Újra műsorra tűzi a Békéscsabai Jókai Színház Rákosi Viktor – Nemlaha György Elnémult harangok című darabját, amelynek tavaly december elsején volt a nagy sikerű premierje. A Pataki András rendezte előadás a Sík Ferenc Kamaraszínházban került színre, de április 24-én 19 órakor közkívánatra a nagyszínpadon láthatja a közönség.

Történelmünk pontos ismerete és maradandó értékeink tiszteletben tartása nélkül nincs méltó emlékezés és hiteles regény, színházi előadás. Sok magasztos gondolat mellett ez az üzenet csendül ki az Elnémult harangok békéscsabai bemutatójából. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Rendkívüli érdeklődés előzte meg és kísérte Rákosi Viktor – Nemlaha György Elnémult harangok című darabjának premierjét december elsején a Békéscsabai Jókai Színházban. Pataki András értékes, színvonalas előadást rendezett, amelyet kiváló színészi alakítások tesznek emlékezetessé.

Izgalmas előadás készül a Békéscsabai Jókai Színházban 2018. december elsejére. Rákosi Viktor regénye, az Elnémult harangok a huszadik század első felében bestseller volt, színházi változatát évtizedekig játszották, 1945 után betiltották, filmadaptációit megsemmisítették. Most - Erdély Magyarországtól való elszakadásának és a Román Királysághoz csatlakozásának 100. évfordulójára - Nemlaha György átdolgozásában kerül a darab újra színpadra. Az előadást rendező Pataki Andrással a szerelmi és történelmi dráma kalandos előéletéről, fajsúlyos üzenetéről és a méltóságteljes emlékezésről beszélgettünk. (Niedzielsky Katalin interjúja)

Nagyon különleges színdarab bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. Rákosi Viktor Elnémult harangok című, 1903-ban megjelent regényének színpadi változatát - Nemlaha György átdolgozásában - december elsejétől láthatja a közönség. Az előadást Pataki András rendezi. Az első olvasópróbán, október 15-én az alkotók a darab kalandos előéletéről, az új előadás történelmi jelentőségéről és a közösség erejét hirdető üzenetéről tájékoztatták a szereplőket és a sajtó képviselőit. (Niedzielsky Katalin tudósítása)