fbpx Énekes madár | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Énekes madár


ennekesmadar.jpg

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek

Az Énekes madár című szerelmes játék Tamási Áron egyik legszebb története: boldogságkeresés, szerelemkeresés, ég- s föld közt lebegés. 

Két lánytestvér Gondos Eszter és Regina felnevelik kishúgukat, de szeretni nem tudják őt. A lányok életét – főleg a falu szemében -  a házasság tenné teljessé, ám udvarlóik, Bakk Lukács és Préda Máté valójában nem éreznek irántuk szerelmet, a kézfogót csak halogatják. A felnövekvő Magdolna és szerelme, Móka tisztasága tart tükröt a korosodó lányok és legények számára, amelyben láthatják torzulásaikat és hiányosságaikat. A jó és a rossz szűnni nem akaró birkózása, a kisszerű gáncsoskodás azonban nem szabhat gátat a csodáknak. 

A darabot Tege Antal rendezésében különleges zenei és képi megoldásokkal fonva, élő zenével és négytagú kórussal élvezhetik. Lépjenek be egy szinte időn kívüli világba velük, ahol a csodák valóban megtörténnek.

Gulyás Levente Fotó: A-Team/Nyári A.

- Tamási Énekes madara igazi klasszikus, az előadás azonban közel viszi a XXI. századi nézőhöz a történetet, nem kis részben a zene segítségével. Miért ezeket a zenéket választottad? Hogyan zajlott a válogatás?

Csomós Lajos, mint Préda Máté az Énekes madárban

Kedves Nézőink!

A szervezőiroda munkatársai folyamatosan értesítik a bérletes nézőinket, és itt is közreadjuk, hogy milyen menetrend szerint tudjuk pótolni az elmaradt Énekes madár előadásokat:

14. hétfő
19.00 Tamási Áron: Énekes madár Pécsi Sándor-bérlet /

15. kedd
19.00 Tamási Áron: Énekes madár Latinovits-bérlet /

16. szerda
19.00Tamási Áron: Énekes madár Örkény-bérlet /

17. csütörtök
15.00 Tamási Áron: Énekes madár Blaha-bérlet /
19.00 Tamási Áron: Énekes madár József Attila-bérlet /

Kedves Nézőink!
Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a Békéscsabai Jókai Színházban, a február 8-tól 12-ig tartó időszakra meghirdetett Énekes madár előadásokat betegség miatt nem tarthatjuk meg, azokat el kell halasztanunk. Az előadások pótlásáról a szervezőiroda folyamatosan tájékoztatja bérletes nézőinket és a jegyvásárlókat is.

Megértésüket nagyon köszönjük!
 

Nádra Kitti és Szabó Lajos az Énekes madár előadásban

Január végén debütált Tamási Áron Énekes madara Békéscsabán, Tege Antal rendezésében. A két főszereplőt, Nádra Kittit és Szabó Lajost faggattuk.

Nádra Kitti és Szabó Lajos az Énekes madár előadásban

Nádra Kitti és Szabó Lajos vendégeskedtek a 7.TV Művészbejáró című műsorában. Tekintsék meg a beszélgetést itt:

Énekes madár, jelenetkép, Fotó: A-Team/Nyári A.

Tamási Áron Énekes madara csaknem százéves kincsünk, olyan darab, amelyet tisztelettel, ebből adódóan pedig finom távolságtartással szokás előadni – megtartva helyét a magas polcon. Az efféle múzeum-előadások képesek unalomba fulladni, pedig a szerző ma is érvényes dolgokról, szerelemről, halálról, tisztaságról és gonoszságról beszél, amelyek nem vesztették érvényüket az előző kilencven év alatt, így hát érdemes kivenni Tamásit a vitrinből, és megnézni, hogyan is hat korunk eszközeivel a XXI. század nézőire. Ez történt a napokban Békéscsabán, a Jókai Színházban.

Énekes madár Fotó: A-Team/Nyári A.

Íme: ez a csapat várja ma Önt színházba, hogy kiderüljön, hogyan tetszik a közönségnek az Énekes madár előadás. Színészek, zenészek, díszletkészítők, jelmezkészítő szabó-varrók, tervezők, hangosítók, világosítók, kellékesek, műszaki kollegák, ügyelő, súgó, rendezőasszisztens, rendező, koreográfus és egy táncos. Még sorolhatnánk hosszasan a közreműködők munkaköreit, de a lényeg: mind varázslatot szeretnének létrehozni a Jókai színház színpadán, ezúttal három felvonás erejéig. Jöjjön el, minőségi színházi élményt merünk ígérni Önnek!

"Kapcsolódva a Tamási Emlékév programsorozatához, újabb Tamási Áron-darabot állít színpadra a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Ezúttal a Kossuth-díjas író Énekes madarát gondolta újra Tege Antal rendező" - írja a behir.hu. Tekintsék meg a nyilvános próbán készített felvételt:

Tege Antal az Énekes madár próbáján instruál. Fotó: Bere Mátyás

Tege Antal a huszonötödik évadát játssza a Békéscsabai Jókai Színházban. Pályáról, szerepekről és álmokról kérdeztem.

- Arany János városában, Nagykőrösön születtél és nevelkedtél, az Arany János Gimnáziumban érettségiztél, hatott-e rád a költő és az iskola szellemisége? Közrejátszott abban, hogy színész lettél?

Tege Antal rendező, Seregi Zoltán igazgató

Újabb Tamási Áron darab bemutatójára készül a csabai társulat. Ezúttal a Kossuth-díjas író egyik legszebb történetét, az Énekes madár című szerelmes játékot viszi színre a Jókai színház - írja a beol.hu