fbpx A Békéscsabai Jókai Színház célja, hogy a művészeti élményhez egyenlő eséllyel juthassanak hozzá a segítséggel élők is. | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. október 24., szombat      17:44

Jelenlegi helyA Békéscsabai Jókai Színház célja, hogy a művészeti élményhez egyenlő eséllyel juthassanak hozzá a segítséggel élők is.


A pillangók szabadok és A Megfeszített című előadásokat narrátor és jelnyelvi tolmács közreműködésével mutatjuk be. Komáromi Anettet és Tarsoly Krisztinát kérdeztük.

- Mióta van ez a partnerkapcsolat a színház és a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületével?

- Ne is kérdezd, mert ezt nem tudjuk megmondani. Az ismeretség nagyon régre nyúlik vissza, az 1. narrált és jelelt előadás pedig a 2011/2012 évadban volt. Szívügyünk, hogy tartsunk érzékenyítő előadásokat. Minden évben törekszünk rá, hogy az előadásokat közelebb hozzuk a fogyatékossággal élők számára, ebben egy „angyalcsapat” segít. A színház előterében Braille-írással megtalálható a darab rövid tartalma és a szereposztás. Szervezünk kulisszajárást, melyben megmutatjuk a díszletet, jelmezeket, kellékeket, beszélünk a darabról, annak sajátos hang-fénytechnikájáról, és bemutatjuk a szereplőket, alkotókat.

- Hogyan képzeljünk el egy narrált előadást?

-  Az egyik munkatársunk a szövegkönyv alapján elkészíti a narrációs példányt, amelyben benne van minden, amit a darabról tudni kell. Az előadást a fejhallgatókon keresztük követhetik, amiben a narrátor mondja, hogy mi történik a színpadon. A közönséget úgy kell végigvezetni az előadáson, hogy minden szükséges információt megkapjon. Ezeken az előadásokon a gyengénlátók és kísérőik együtt vesznek részt.  Az előadás előtti interaktív kulisszajáráson a játéktérben megérinthetik, kézbe vehetik a díszletelemeket, kellékeket, jelmezeket, találkozhatnak a művészekkel. Nyolc készülékünk van nem látó barátaink számára, és természetesen a gyengénlátó nézőink a színpadhoz közel tudnak ülni az előadáson.

-Kedves Anett, a jelelés siketek és nagyothallók részére a te ötleted volt?

- Szerettem volna jelnyelvi tolmács lenni, de azon a szinten nem tudok jelelni, ezért Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsunk állandó résztvevője ezeknek az előadásoknak, akinek a mozdulatait mindig élénk érdeklődés kíséri. Azért is különleges az ő munkája, mert nem sok jelnyelvi tolmács vállal színházi előadást vagy irodalmi szöveg megjelenítését, mert a szimbólumokat, metaforákat nagyon nehéz visszaadni. Zsolt viszont ebben fantasztikus! Nagyon fontos, hogy nem csak színházi élményhez jutnak így a barátaink, hanem segítjük a jelnyelv fejlődését is.

- Az Angyalok szárnyalása is a ti nevetekhez köthető, Tarsoly Krisztina rendezi évek óta. Van valami személyes kapcsolatotok, problémátok, hogy ez fontos a számotokra?

- Nincs. Ez tulajdonképpen oda-vissza érzékenyítés. Mivel sokan közülük színházba járó emberek, és ráadásul kíváncsiak, szerették volna tudni, hogy mi történik a színfalak mögött egy előadás alatt. Találkoztunk a fiatalokkal a lakóotthonban, ahol egy nagyszerű beszélgetés után úgy gondoltuk, hogy legyen folytatás. Újabb és újabb találkozások követték ezt az alkalmat, majd egy merész álom valósult meg: egy közös gálaest.  Közös, mert minden pillanatában együtt vagyunk a színpadon: művészek és a Degré utcai lakóotthon fiataljai.  Színházunk egy emberként áll az est mögé immár 10 éve. Sokan csatlakoztak hozzánk. Például Mlinár Pali bácsi szerdánként kiment a gyerekekhez, 50-60 gyerekkel táncolt. Ma már továbbadta fiának, Péternek. És még sorolhatnám…

- A Pillangók előadása különösen jó alkalomnak látszik az érzékenyítésre, hiszen a főszereplő, Don, születése óta vak.

- A vakok egyesülete meg akarta vásárolni az előadást, de a színház vezetése úgy döntött, hogy ajándékba adja ezt számukra, melyet Tarsoly Krisztina narrál. A Megfeszített című rockopera október 26-án jelelt-narrált előadás lesz. Sok-sok ember munkájából születnek ezek az előadások. Az együttműködés alatt, az évek során sok megható élményt kaptunk és kapunk.

 

A pillangók szabadok című romantikus vígjáték október 24-i előadása a Békéscsabai Jókai Színház felajánlása a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete számára, míg A Megfeszített október 26-i jelelt-narrált előadása az EMMI pályázati támogatásából valósulhat meg.

 (Szilágyiné Szabó Ágnes)

                                                                                                                         Fotó: Rácz Attila


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. december
 

Keresés

Keresés űrlap