fbpx A Jókai Színház is valóra váltott egy álmot | Békéscsabai Jókai Színház
  2017. május 31., szerda      05:35

Jelenlegi hely


A Jókai Színház is valóra váltott egy álmot


Békés megyében is valóra váltak az álmok május 30-án, 18 fogyatékossággal élő ember egy különleges nyílt nap keretében az álommunkáját próbálhatta ki. A megvalósult álmok között színész, kalauz, asztalos és kamion sofőr is helyet kapott. Balogh Mónika gyerekkori álma volt, hogy színésznő legyen: egy nap erejéig a Jókai Színház valóra váltotta ezt az álmot.

A kezdeményezés nemzetközi gyökerekkel rendelkezik, hiszen Írországban már évek óta sikeresen működik, ahol minden évben egy adott napon a fogyatékossággal élő emberek kipróbálhatják magukat az álommunkájukban.

A Neked Munka, Nekem Álom! Nap 2015-ben valósult meg először Magyarországon a Salva Vita Alapítvány szervezésében. Idén már mind a 19 megyéből csatlakoztak civil szervezetek a kezdeményezéshez, köztük Békés megye is, ezzel országos méretűvé szélesítve rendezvényt. A program célja, hogy egy napra összehozza a fogyatékossággal élő embereket a fogadásukra nyitott vállalatokkal, cégekkel.

Békés megyében a Mécses Egyesület vállalta magára ennek a különleges nyílt napnak a szervezését. Az egyesület 2000-ben kezdte meg működésüket Mezőberényben, azzal a céllal, hogy a fogyatékkal élő, valamint más mentális problémával küzdő emberek életét segítse mind testileg és mind szellemileg. Nagy örömmel állt a kezdeményezés mellé, hiszen ez a nap egy lehetőség a fogyatékkal élő ember számára, hogy kipróbálhasson olyan munkahelyet, amire mindig is vágyott, de nem adatott meg, különböző okokból. Az álomnap keretein belül a munkáltatók valódi tapasztalatokat szerezhetnek arról, hogy milyen egy fogyatékossággal élő emberrel találkozni, együttműködni, kommunikálni. A fogyatékossággal élő emberek pedig egy napra bekacsolódhatnak abba a munkába, amire mindig is vágytak, amire kíváncsiak voltak, ami esetleg elérhetetlennek tűnt eddig számukra.

A Jókai Színház kiemelt figyelemmel kíséri és karolja fel azokat a kezdeményezéseket, mellyel a fogyatékossággal élők élete is teljes értékű lehet. Minden nagyszínpadi bemutatónk előtt interaktív kulisszajárást szervezünk látássérülteknek, több darabot is kommunikációsan akadálymentesítünk. A hallássérülteknek pedig egy-egy előadás kapcsán jelnyelvi tolmács teszi befogadhatóvá a produkciót. De szép hagyománya van színházunkban az angyalok szárnyalása című kezdeményezésnek is, mely során fogyatékossággal élő fiatalok a teátrum színészeivel karöltve állnak egy produkcióban a világot jelentő deszkákra. Így nem volt kérdés: az első hívó szóra csatlakoztunk a Neked Munka, Nekem Álom! elnevezésű kezdeményezéshez. Balogh Mónikát Komáromi Anett színművész avatta be a színészet rejtelmeibe és a  teátrum kulisszatitkaiba. Együtt bejárták a színházat a pincétől a padlásig. Mónika a fodrásztárban parókát kapott, a szabótárban a készülő jelmezeket próbálhatta fel. Majd a nap fénypontjaként a Törvénytelen randevú című vígjáték próbafolyamatába is bekapcsolódhatott, Czitor Attila színművésszel volt egy közös jelenete. 

Ez a nap egy újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő piacon elhelyezkedni. 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg