fbpx A Karnyó market, az özvegy és a két szeleburdi | Békéscsabai Jókai Színház
  2017. november 07., kedd      10:44

Jelenlegi helyA Karnyó market, az özvegy és a két szeleburdi


Csokonai „Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak” című színművét mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház. Lezo Nóra írása 

Az egyfelvonásos darabban egyszerre láthatjuk a modernet és a korabelit, a nevetést és a megdöbbenést. A darab eredeti műfaját tekintve tündérbohózat, Csokonai – a műfaj hazai meghonosítójaként – egyszerre szerepeltette benne a tragédiát, a komédiát, a valóságot és a mesét. Ez az ötvözet örökérvényű, minden korban megállja a helyét, azonban a befogadáshoz szükség van némi leporolásra.

Merő Béla rendezésében és Zalán Tibor átiratában egy friss, humoros, kifejezetten szórakoztató darab kerül a nagyérdemű elé. A két alkotó jó érzékkel ötvözte a korhű szöveget, jelmezeket a mai nyelvezettel, viselettel. Egyik sem dominál különösebben, inkább erősítik, hangsúlyozzák egymást. A cél minden bizonnyal az lehetett, hogy az eredeti történetet, mondanivalót megtartva úgy színpadra állítani a darabot, hogy közben a mai kor embere is értse és átérezze Csokonai történetét. A fiatal(korú) közönség fel-felcsattanó kacajából, nyíltszíni tapsából ítélve ez sikerült is.

A darab kezdetén Nagy Róbertet látjuk, aki – éreztetvén a korabeliséget – elsőként jelenik meg a színen, mintegy felvázolva a darabot.

A Karnyónét játszó Fehér Tímea láthatóan érzi és éli a szerepét, játéka intenzív, mimikái beszédesek.

A két szeleburdi – Lipitlotty (Katkó Ferenc) és Tipptopp (Tege Antal) – nevükhöz hűen „szeleburdiak”, ők vezetik végig a cselekményt: vetélkedés az özvegy(nek hitt) asszonyért, kikotyogott lottószámok, szerelmes levél Borisnak, a szolgálólánynak, ami végül Karnyónéhoz kerül… Sok-sok kusza szál, aminek a végén a halál jelenik meg. De aggodalomra nincs ok, hiszen Tündérfi (Korom Gábor szh.) és Tündér (Lehoczki Orsolya szh.) újra életet lehelnek a szereplőkbe.

Érdekes és nagyon szimpatikus megoldás a zenei kíséret színpadon történő megmutatkozása: az effekteket maga a Tündér biztosítja dobbal, csörgővel, furulyával. Ezáltal szerves részévé válik az előadásnak, illetve mögöttes tartalomként felsejlik, hogy a tündérek mindig, mindenhol jelen vannak.

A díszlet és a jelmezek egyszerre korabeliek, maiak és korsemlegesek. Ez utóbbira példa maga Karnyóné jelmeze, ami egy menyasszonyi ruhára emlékeztet; míg Tipptopp korabeli ruhát hord, ezzel szemben Samu (Czitor Attila) jelmeze teljesen mai, és ezzel ki is hangsúlyozza a nem túl éles eszű karaktert.

A darabnak a humor mellett megvan a maga groteszksége is: a halál megjelenése, a tündérek ereje, a halottnak hitt férj. Ezek azonban, annak ellenére, hogy lényeges fordulópontok, mégis hangsúlytalanok maradnak, éppen azért, hogy egy szórakoztató, vicces darabot láthassunk. Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdi története a felnőtteknek és az ifjúságnak is igazi önfeledt szórakozást nyújt.

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2021. november
 

Keresés

Keresés űrlap