2018. július 27., péntek      21:00

Jelenlegi hely

A kultúra jó befektetés


A Magyar Teátrumi Társaság immár nyolcadik alkalommal vitte el színházi sátrát Tusnádfürdőre, hogy részt vegyen a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programján. Az 1989 óta minden évben megrendezendő közéleti, kulturális fórumot az idén is szakmai beszélgetések, színházi előadások, koncertek gazdagítják. 
 
A július 24-től 29-ig tartó fesztiválon többek között a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeinek műsora, a Békéscsabai Jókai Színház és a Fővárosi Nagycirkusz közös produkciója, a Soproni Petőfi Színház fellépése látható. Tusványosra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai mellett több határon túli vendég is érkezett. 
A teátrumi sátor július 27-én, pénteken este adott otthont annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen több színházi szakemberrel együtt részt vett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Fekete Péter elmondta, azért szeret Tusványosra járni, mert ott annyira sokszínű a meghívott vendégek összetétele, és a nagy elméleti szakemberek mellett „praktikus pasiként” praktikus példákat hozhat, persze leginkább a színház világából, amelyet legjobban ismer. 
- Szarvas 17 ezres város, ahol pár éve létre akartunk hozni egy kulturális színteret, és akkor jöttek a kérdések, hogy miért és miért a víz fölé tervezünk színházat. Először az ott élőket kellett meggyőzni, hogy igenis kell az a színtér, ami ott tartja az embereket. Ha a legnagyobb problémája a térségnek az elvándorlás, akkor megtartó erő és aztán visszahívó erő kell. A jó fizetés fontos, de nem minden, mert az ember el fog menni, ha nem jó ott élni – érvelt Fekete Péter
Majd arról szólt, hogy természetes, ha a fiatalok elmennek a világba tanulni, de ha jó volt ott élni, ahonnan eljöttek, akkor haza fognak térni az új családjukkal. Hangsúlyozta, hogy amikor kultúráról beszél kultúraszervezőként, akkor az összmagyarságot tartja szem előtt. A kultúrának óriási a hatása a gazdasági életre, a turizmus felhajtó erő, és nemcsak a határon belül, hanem kívül is. A kultúrába befektetni nem rossz, a kultúra nem rossz színtér, főleg akkor, ha szellemi tőke van hozzá, hogy megfelelő tartalommal, minőséggel tudjuk megtölteni.
Fotó: 
Antalfay László, 
Ignácz Bence/A-TEAM
 

h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+