fbpx A Liliom Molnár Ferenc Hamletje?! | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. november 27., szerda      19:53

Jelenlegi helyA Liliom Molnár Ferenc Hamletje?!


A Mindentudás Színházi Egyetemén december 2-án, hétfőn 18 órától a Sík Ferenc Kamaraszínházban Darvay Nagy Adrienne hamletológus a Liliomról, Molnár Ferenc Hamletjéről tart előadást. A műsorvezető Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművész, esztéta.

Aki hallotta a színháztörténész eddigi elemzéseit, annak nem okoz meglepetést, hogy Molnár Ferenc világszerte népszerű színművét is a Hamlet tükrén keresztül szemléli. S arra világít rá, mi köze lehet a 110 éves darabnak a 420 esztendős világdrámához, „az elcsapott városligeti kikiáltónak a dán királyfihoz, Liliom hazatérő lelkének az öreg Hamlet király szelleméhez”.

„Hamletomán Te(a)tralógiám” harmadik része, a Szereptudásra vagy rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen 2016-os békéscsabai könyvbemutatója után, Niedzielsky Katalin nagyon találóan a „Hamlet az egész világ” címet adta a beszámolójának. Nem véletlenül. Ugyanis Kovács Edit kedves meghívásának eleget téve, jó másfél hónappal korábban, a magyar „nemzeti tragédia” készülő premiere előtt már megelőlegezhettem a hamletológus látásmód lényegét a Mindentudás Színházi Egyetemén is – írja Darvay Nagy Adrienne. - (Egyébként az idén szeptemberben megjelent negyedik kötet, Nem örök e világ – Bánk bán, a magyar Hamlet címmel, bő terjedelemben, részletekbe menően elemzi a Jókai Színház kitűnő Katona-előadását.) A következő évben a Macskajáték Orbánnéja sem kerülhette el, hogy valamiképp ne kapcsolódjék Shakespeare legnagyszerűbb drámájához. Így mindazok számára, akik már eddig is megtiszteltek az érdeklődésükkel, biztos nem okoz meglepetést, ha Molnár Ferenc világszerte népszerű színművét ugyancsak a Hamlet tükrén keresztül szemléljük. Többek között felfedezhetjük, mi köze lehet a 110 éve mintegy bocsánatkéréssel felérő „Én-póz” darabnak a 420 esztendős ikonikus világdrámához; az elcsapott városligeti kikiáltónak a dán királyfihoz; Závoczki Endre Zeller Julijának Opheliához; vagy akár Liliom hazatérő lelkének az öreg Hamlet király szelleméhez…”

Az előadás ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges – személyesen, telefonon vagy emailben: Békéscsabai Jókai Színház szervezőirodája (5600 Békéscsaba, Andrássy út 1-3.),

telefon: 66/519-550, email: szervezoirodaatjokaiszinhaz.hu

Fotó: A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020. május
 

Keresés

Keresés űrlap