fbpx A Megfeszített – szeptemberi bemutató | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. június 30., kedd      17:25

Jelenlegi hely

2021berl.jpg
A Megfeszített – szeptemberi bemutató


A Megfeszített című rockoperát - a Mester szerepében Varga Miklóssal, illetve Bedőcs Imrével - szeptember 25-én mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház. Koltay Gábor rendező a június 30-ai olvasópróbán azt mondta: az előadással szeretné a bibliai történet parafrázisát elhozni a mába és felhívni a figyelmet az örök értékek fontosságára.

Koltay Gergely – Szűts István – Kormorán „Vízió a tegnapról, a máról, a holnapról” alcímet viselő művének premierjét eredetileg május közepére tervezte a színház, de mint minden mást, a műsortervet is átrendezte a világjárvány. Seregi Zoltán igazgató a nagylétszámú szereplő- és alkotógárdát köszöntve úgy fogalmazott, hogy ez az előadás kiemelt része az évadnak. Két új bemutató készül, egy vígjáték (Tizenhárom almafa) és ez a rockopera, előző a nevetést, utóbbi a katarzist ígéri a nézőknek. A rendkívül igényes zenét, a szép történetet nagyszerű társulat, kipróbált csapat viszi színpadra.

Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, Érdemes művész beszédében kiemelte: a legfontosabb bibliai értékek az életünkből kivesztek a 20. század történései után. Pedig soha nem lesz szebb a világ, ha nem térünk vissza ezekhez az értékekhez. Ezt az üzenetet akarták átadni zeneszerző testvérével, amikor az államiság 1000. évfordulójára készülve megalkották művüket.

  • Nekünk, színházi embereknek az a dolgunk, hogy átültessük és minél több emberhez eljuttassuk ezeket a gondolatokat. A 2000-es ősbemutató a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagy siker volt, 2004-ben megismételtük, 2006-ban megfejeltük a csíksomlyói hegyoldalban, ahol 80-100000 ember látta. Jelezni szeretnénk, hogy itt van a történelem összes tanulsága, a Vezérből egy 20-21. századi figurát szeretnénk formálni, és elmondani, hogy aki nem ismeri saját történelmét, azt könnyű megtéveszteni, kihasználni – hangsúlyozta Koltay Gábor.

Mint mondta, a kérdés az, hogy tudunk-e szebb világot, értéket teremteni, vagy alávetjük magunkat a pénz hatalmának. Mai dilemma, hogy tudunk-e saját nemzettudatunkra építeni, vagy sodródunk az árral. Wass Albertet idézte, aki „néppé gyúrt nemzetről”, Nemeskürty Istvánt, aki „országlakosok gyülekezetévé változásáról” beszélt.

  • A mi dolgunk szólni, felhívni a figyelmet, hogy érték nélkül nem tud szebbé, jobbá lenni a világ, nemzetté válni a nép. Nem lesz szebb világ ott, ahol a bibliai érték elveszett, a Mestert el lehet pusztítani, de az értékeket nem.  

A Mester figuráját kettős szereposztásban Varga Miklós, illetve Bedőcs Imre játssza, a Vezért Katkó Ferenc, az Árulót Csomós Lajos, a Lányt Csonka Dóra. Az előadásban a színház művészeivel és a Színitanházban tavaly végzett fiatalokkal együtt közreműködik a Viharsarok Táncszínház és a Folk & Roll, koreográfus ifj. Mlinár Pál. Díszlettervező Igaz-Juhász Katalin, jelmeztervező Vesztergombi Anikó.

A Megfeszített című rockoperát a békéscsabai bemutató előtt augusztus 19-én a Szarvasi Vízi Színházban láthatja a közönség.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Rácz Attila

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg