fbpx A Nemzeti Színházban mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház monodrámáját | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. február 23., péntek      09:43

Jelenlegi hely


A Nemzeti Színházban mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház monodrámáját


A Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán mutatja be március 4-én a Békéscsabai Jókai Színház Gogol Egy őrült naplója című művét Katkó Ferenc főszereplésével, Köllő Miklós rendezésben.

Köllő Miklós az MTI-nek nyilatkozva elmondta, rangot jelent a Nemzeti Színházban játszani, épp ezért izgatottan várja, mit szól majd a budapesti közönség a darabhoz, amelynek emlékezetében máig élénken él Darvas Iván korábbi legendás alakítása.

A békéscsabai teátrumban tavaly júniusban egészen más, új felfogásban vitték színre a darabot – tette hozzá. Változás a korábbi előadásokhoz képest, hogy nem íróasztal mögül, naplót írva mondják el a történetet, hanem ténylegesen eljátsszák a történéseket.

Emellett a mai kor igényeinek megfelelően, összművészeti módszereket alkalmaztak. A Gogol által jól megrajzolt kisember világát kiszámíthatatlan terekkel, homokanimációkkal, szürrealisztikus vetítésekkel és tükrökkel hozták létre. „A tükrök révén a nézi kívülről, felülről is látja a színpadi történéseket, de benne is van a darabban” – fogalmazott a rendező.

Ezek az eszközök segítenek „egy megbomlott elme olykor szürrealista, olyakor látomásos, néha realista, időnként nagyon kritikus világának a megértésében” – húzta alá.

A rendező Dmitrij Sosztakovics zenéjét használta, amire Preisinger Éva különleges koreográfiát állított össze. A koreográfia nem táncot jelent, hanem egy expresszív mozgásanyagot, amely a lelkiállapotot tükrözi – magyarázta Köllő Miklós.

A díszletet a Kossuth-díjas Székely László, a jelmezeket a szintén Kossuth-díjas Jánoskúti Márta tervezte.

A főszereplő, Katkó Ferenc a munkafolyamat kezdetén újra lefordította és dramatizálta a darabot. Az eredeti orosz szöveget vette, gyakorlatilag szó szerint alapul, semmit nem tettek hozzá pluszban az eredeti műhöz – mondta a színész. Elárulta: az egyszerű kisember vergődésére, a valami felé való törekvésére, a vágyak kergetésére helyezte a hangsúlyt az alakítás során.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol 1835-ben írta az Egy őrült naplóját, amelynek főszereplője Axentyij Ivanovics Popriscsin címzetes fogalmazó, aki naplójában folyamatosan rögzíti megőrülése történetét, így jutunk el a kissé szórakozott csinovnyiktól a súlyos személyiségzavarban szenvedő betegig.

 

Forrás: MTI

Fotó: A-Team/Nyári Attila


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
2020. február
 

Keresés

Keresés űrlap