fbpx A Nemzeti Színházban vendégszerepel az Ősvigasztalás | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. október 24., szerda      21:17

Jelenlegi helyA Nemzeti Színházban vendégszerepel az Ősvigasztalás


A Nemzeti Színházban vendégszerepel ismét Tamási Áron színművével, az Ősvigasztalással a Jókai Színház október 29-én, hétfőn. A Kossuth-díjas író drámája tavaly szeptemberben az őszi évad nyitó  premierje volt a békéscsabai teátrum Sík Ferenc Kamaraszínházában.

A Békéscsabai Jókai Színház életében fontos esemény a fővárosi vendégszereplés, az Ősvigasztalás előadását - Béres László rendezésében - a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán láthatja a közönség.

Megrázó családi drámáról és annak következményeiről szól a történet: Csorja Ádám ősi szokás szerint elégeti bátyja holttestét, ezért szembekerül az új világ törvényeivel. Ugyanakkor az életbe vetett hit csendül ki a darabból, és szerephez jut a legendás székely humor is.

Az előadás rendezője, Béres László így nyilatkozott: „Az ősmagyarság eredete, az őstudás megőrzése, két világ ütközése áll a darab középpontjában: az ősmagyarságé és a gyártott törvényeké. Minden választási helyzetben a megmaradás a tét. Vissza a hagyományokhoz, az ősgyökerekhez, vagy haladni, beolvadni, feladni a hagyományokat? Ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás.”

Csorja Ádám alakját a Jászai-díjas Kovács Frigyes, Ambrust, a bátyját Szőke Pál játssza, Kispál Julát Liszi Melinda. Botár Márton szerepében a szintén Jászai-díjas Szélyes Imre lép színre, Gálfi Benceként Katkó Ferenc, a jegyző Gulyás Attila, a bíró Mészáros Mihály. Pribojszky Ferenc és Schäfer Szilveszter zenél, a díszlet- és jelmeztervező Csiki Csaba, koreográfus Farkas Tamás.

Tamási Áron darabja a nyáron két rangos erdélyi művészeti fesztiválra is meghívást kapott, a IX. Kolozsvári Magyar Napokon, valamint a XVII. Partiumi Magyar Napokon is vendégszerepelt. Az előadást rendező Béres László pedig a napokban vette át a Nemzeti Színházban a Gyulai Várszínház nívódíját, a Sík Ferenc-díjat Venczel Péter - Orbán János Dénes: Búbocska című ördögmusicalének kiemelkedő színvonalú megrendezéséért.

Fotó: A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap