fbpx „A szabadság nem ajándék” | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. március 15., péntek      16:17

Jelenlegi hely„A szabadság nem ajándék”


Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezett Békéscsaba város vezetése és az ünneplő közönség március 15-én délelőtt. Az ünnepi beszéd, a koszorúzás és a zászlófelvonás után kitüntetéseket adtak át.

Az ünnepi megemlékezés nyitányaként a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar adott rövid koncertet a Kossuth-téren, majd ezt követően koszorúzással tisztelegtek Kossuth Lajos szobránál a város vezetői, a civil szervezetek, a különböző pártok és nemzetiségi szervezetek képviselői. A program egyik leglátványosabb eleme volt a néptáncosok és hagyományőrzők zenés felvonulása, valamint az ünnepélyes zászlófelvonás.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjét Heltai Jenő gondolataival kezdte: „a szabadság nem ajándék, ingyen ezt nem adják, hol áldozat nincs, nincs szabadság”. A forradalmat és az ezt követő szabadságharcot, mint egy a mai napig meghatározó és büszkeséggel eltöltő történelmi eseményként határozta meg, mely arra tanított bennünket, hogy a függetlenségünk kivívása nem képzelhető el önfeláldozás és hazaszeretet nélkül. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szabadság csak erkölcsi tartalmával együtt igazi érték, melyet szimbolikusan a magyar zászló három színe is kifejez: a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt jelképezi.

Az ünnepi beszéd után kitüntetések átadására került sor: Békéscsabai Életmű-díjban részesült Túriné Kovács Márta, a Polgármesteri Hivatal oktatási, közművelődési és sportosztályának vezetője; a Békéscsabáért kitüntetést Bojczán István, a Békéscsabai Jókai Színház színpadi műszaki csoportvezetője vehette át. Ezután pedig a polgármester virággal köszöntötte Kovács Edit színművésznőt abból az alkalomból, hogy a napokban Jászai Mari-díjat kapott. A köszöntések után a Jókai Színház fiatal művészei mutattak be ünnepi műsort, Bátrak büszke népe címmel.

Rácz Attila

Fotó: Ignácz Bence/ A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg