2017. december 02., szombat      00:14

Jelenlegi hely

A Szellemúrnő legendája a Jókai Színházban


Különleges ősbemutatóval, méltóképpen emlékezett meg a Békéscsabai Jókai Színház a reformáció 500. évfordulójáról. A Szellemúrnő (Ábránffy Katalin) – játék a történelemmel, lélekemelő és elgondolkodtató előadás, amelynek nemcsak a látványa varázslatos, hanem erkölcsi üzenete is erőteljes. Pozsgai Zsolt drámájából Seregi Zoltán rendezett  értékrendünkben megerősítő előadást, Kovács Edittel a címszerepben. A bemutató december 1-jén volt a Jókai Színházban.

Az évfordulók mindig fontosak, mert emlékeztetnek bennünket közös múltunk egy-egy meghatározó eseményére, egy-egy emberre, valamilyen nem elfelejtendő szellemiségre. A reformáció Európa egyik meghatározó szellemi mozgalma volt, nagyon fontos, hogy ebben a materialista, ateista világban, amelyben élünk, közelebb hozzuk az emberekhez ezt a szellemiséget. – hangsúlyozta Seregi Zoltán rendező.

Pozsgai Zsolt drámája nemcsak Luther korát és szellemi mozgalmának jelentőségét idézi meg, hanem az Ábrahámffy (a darabban Ábránfy) kastély titokzatos legendáját is feleleveníti. A békéscsabai földvár históriája máig él az itteni emberek emlékezetében, de a mindennapjaiban is – gondoljunk csak a Kastély vagy az Ábrahámffy utcákra. Erre a legendára építette Pozsgai Zsolt a történetet, így hozva közelebb a csabaiakhoz a lutheri tanok megismerését egy színházi élményen keresztül abban a városban, ahol jelentős lélekszámú evangélikus gyakorolja vallását – Közép-Európa legnagyobb evangélikus templomában.

Vesztergombi Anikó korhű jelmezeiben hiteles történelem elevenedik meg előttünk, hihető, meggyőző, pontosan azért, mert emberi. A mozgalmas, fordulatos történetet Juhász Katalin díszlettervező grandiózus díszletelemekből álló játéktere segíti. 

Pozsgai Zsolt darabja békéscsabai ihletettségű „játék a történelemmel”, azaz: megtörtént események és létező történelmi személyek szerepeltetésével egy izgalmas, fordulatos, de részben kitalált családi történet keretében szól a reformációról, annak legfontosabb gondolatairól és hatásáról Magyarországon; ezen belül Békéscsabán.  - A darab nem a katolikus egyházról szól, hanem arról, hogy a zűrzavar után valaminek jönnie kell, a reformáció visszatérés a tiszta gyökerekhez, megtisztulás; - mondta el korábban a szerző.

Az előadás, melyben társulatunk színe-java szerepel, még januárban is megtekinthető a Jókai Színházban. Van lehetőség arra is, hogy a közönség írott formában is magával vigye a darabot, mert  a Bárka folyóirat idei utolsó számában  megtalálható a Szellemúrnő, teljes és végleges szövegével.

-szkv-

Fotók: A-Team


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+