fbpx A színház mindenkire jó hatással van | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. augusztus 27., kedd      16:29

Jelenlegi hely


A színház mindenkire jó hatással van


Kreisz Andrea magyar-történelem szakos tanár a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium diákjai körében népszerűsíti a Jókai Színház repertoárját. Meggyőződése, hogy a színház a kultúra fontos közvetítője, kikapcsolódás és mindenkire jó hatással van.

-   Közönségszervezőként öt éve dolgozom, de a gyerekekkel legalább tíz éve járok rendszeresen előadásokra. Én magam is nagyon szeretem a színházat, hiszek abban, hogy a színház a kultúra fontos közvetítője, tartalmas kikapcsolódás, ahol az ember elfelejti a gondjait, kiszakad a hétköznapokból. Egy szép előadás mindenkire jó hatással van, ápolja, felemeli a lelkünket – mondta Kreisz Andrea, amikor arról kérdeztem, mit jelent számára a színház.

-   S ott van együtt minden társművészet: az irodalom a zene, a képzőművészet. De szerepet kap a szépérzék is, egy operettben például festői háttér, szép díszletek, jelmezek láthatók. Ha színházba megyünk, az olyan, mint egy ünnep, hiszen magunkra is figyelünk, szépen felöltözünk.

A tanárnő elárulta, hogy a középiskolásokat nem éppen könnyű elvinni a színházba, sokat kell beszélgetni velük, meg kell győzni őket arról, mit adhat egy-egy előadás. De ügyes ráhatással el lehet érni, hogy mégis eljöjjenek, és aki megszereti, később is szívesen jön.

Kreisz Andrea Budapestre, Szolnokra, Szegedre, Kecskemétre is elutazik az élményért, nyáron pedig rendszeres látogatója volt a Szarvasi Vízi Színháznak. Legkedvesebb békéscsabai előadásaként a Monte Cristo grófját említette, a legutóbbi bemutatókból pedig a Szárnyad árnyékában című darabot. Hangsúlyozta, hogy nagyon sok színvonalas előadást látott már a Jókai Színházban, és úgy véli, hogy az új évad is sok értékes bemutatót ígér.

Végül arra a kérdésre, hogy miként zajlik a szervezés a fiatalok körében, a tanárnő a következőket válaszolta:

-   Mielőtt színházba megyünk, már a magyar órán igyekszünk felkészíteni a tanulókat, „reklámozzuk” a műsort. Ezt tettük A színház házhoz megy című sorozat programjai előtt is. Ezer tanuló jár az iskolánkba, a gimnáziumból és a kollégiumból is ki kell választani, ki tekintheti meg az előadást. Úgy gondoljuk, a lehetőség legyen kiváltság, kitüntetés, a gyerekek a színházi előadást ünnepként, ajándékként éljék meg.

 

Niedzielsky Katalin

Fotó: Rácz Attila

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
2020. február
 

Keresés

Keresés űrlap