fbpx A színművészeti egyetemen folytatják | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. augusztus 14., szerda      14:26

Jelenlegi hely


A színművészeti egyetemen folytatják


Szeptembertől László Bernadett mellett, aki már korábban megosztotta velünk a jó hírt, két másik Békés megyei kötődésű hallgatója is lesz a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemnek: Illés Adrián és Polák Ferenc.

Kérdésünkre a két fiatal elmondta, hogy milyen út vezetett a sikeres felvételi vizsgáig, az egyetemig, illetve milyen elvárásokkal kezdik meg tanulmányaikat.

Illés Adrián a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban érettségizett, majd a Jókai Színház Színitanházában Tege Antal osztályába járt. Mint mondta, „itt hihetetlen pedagógiai munkát fektetett diákjaiba Kovács Frigyes színművész”, akitől végül kisebb szerepet kapott az általa rendezett Mario és a varázsló előadásában. A Nine című musicalban debütált, majd szerepelt az Egy lócsiszár virágvasárnapja című darabban. Rá két évre a Rab ember fiai előadásában játszotta el Apafi Mihályka szerepét, ahol együtt dolgozhatott az apát alakító Vikidál Gyulával.

A felvételire Illés Adrián egyedül készült fel, a korábbi évek tapasztalataiból, sikerekből, kudarcokból, elesésekből és újabb felállásokból tanulva. A rá váró egyetemi évekkel kapcsolatban elmondta: nagyon várja már, hogy végre beleláthasson abba, amit gyerekként megálmodott. Úgy véli, nagyon kemény, de gyönyörű évek várnak rá. Idén nyáron a Vámpírok bálja és a We will rock you című musicalben szerepelt.

Polák Ferenc a színház világával Szlovákiában ismerkedett meg, ahonnan származik.  A Pozsonyi Állami Konzervatóriumban a mesterséget olyan legendás színészektől tanulhatta, mint Jana Strnisková és Anton Korenči. Gyakorlaton a Szlovák Nemzeti Színházban volt, majd végzősként a Malá Scénán (Kis Színházban) játszott, ami Pozsony egyik vezető alternatív színháza; emellett különböző produkciós irodák felkérésére musicalekben is szerepelt.

Az egyetemi felvételire nem volt felkészítő tanára, szűk baráti körben adta elő a felvételi anyagát, akik meghallgatták, szakmai kritikával látták el. Úgy fogalmazott: „az elkövetkező egyetemi éveket a szabadság érzése járja át, nem köti senki és semmi, új barátokra találhat, de emellett megjelenik a kihívás és a megfelelés érzése is”. Az idén nyáron sok előadásban szerepelt a Szarvasi Vízi Színház Cervinus Fesztiválján, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, Jászberényben és Szentesen, olyan előadásokban, mint a Holle anyó, Valahol Európában, Hotel Menthol és a Kabaré.

                              

                                                                                                                    Rácz Attila

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg