fbpx A szörny maszkja | Békéscsabai Jókai Színház
  2015. szeptember 16., szerda      00:03

Jelenlegi helyA szörny maszkja


A bemutatóhoz közeleg Pozsgai Zsolt darabja, mely  valós történeten alapul; az íráshoz az a hír adta az ötletet, amikor 1995-ben a rendőrség lecsapott egy alvilági figurára, aki régen bujkált budapesti lakásában, mert egy balatoni rablásnál megégett az arca.

A Herceg szerepét a Jászai-díjas Bartus Gyula alakítja, aki az előadásban egy olyan égési sérüléseket imitáló maszkot visel, melyet a Magyar Teátrum-díjas Lakatos Károly maszkmester kreált.  „Aprólékos munkával, türelemmel kikísérleteztem egy eljárást, amivel a maszkot készítettem, többkomponensű, bőrbarát alapanyagból. A maszk a színész fél arcát takarja, ahol a szerepe szerint a baleset érte” – árult el valamennyit titkaiból a szakember.

És vajon mekkora kihívás egy színésznek, hogy éppen az egyik legfontosabb kifejezőeszközét, a hangját veszíti el a színpadon? – kérdeztük Bartus Gyulától. "Ez is egy színészi feladat, amelyet – mint minden mást – meg kell csinálni. Nem érzem magam semmitől "megfosztottnak", éppenséggel a figura sorsából fakadó primitív beszédkultúra jellemábrázoló volta miatt. Nem mindig a tiszta és érthető verbalitással párosul a színészre váró feladat. De bízom benne, hogy a jellem egyedisége – és az általam nyújtott alakítás – ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, maradandó élményt hagy a közönség színházi emlékezetében. "

-szkv-


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg