fbpx A vörös postakocsi – premier márciusban | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. február 05., szerda      17:10

Jelenlegi helyA vörös postakocsi – premier márciusban


Krúdy Gyula A vörös postakocsi című színjátékának próbáit kezdte el harminc szereplő, sok táncos és népes közreműködő gárda február 4-én a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában. A regényből született színpadi mű különlegességeibe Csiszár Imre Kossuth-díjas rendező avatta be a társulatot.

A merész vállalkozások, a nagy erők és a magyar irodalom évadjaként jellemezte Seregi Zoltán igazgató ezt a mostanit, amikor köszöntötte a sajtónyilvános olvasópróba résztvevőit. Mint mondta, a gazdag repertoárba szépen illeszkedik Krúdy varázslatos művének bemutatója, különös világának felidézése a színpadon.  

Csiszár Imre leszögezte: különleges darab A vörös postakocsi, új rendszert, munkafelfogást teremtő produkció, amihez „színészileg is másként kell hozzányúlni”. A legfontosabb, hogy szeretni kell a stílust, a figurákat.

  • Krúdy egész művészete olyan, hogy nem lehet nem szeretve foglalkozni vele. Ha valaki nem szereti, ne olvassa! Nem könnyű, nehezen érthető. De ha az ember megszereti ezt a gondolkodást, csodálatos világ, költészet és szenvedély, realitás és képzelet ötvözete tárul ki előtte.

A Kossuth-, Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész rendező arról is szólt, hogy Krúdy soha nem tartozott a népszerű írókhoz, mint Jókai vagy Mikszáth. Művében nincsenek nagy hősök, inkább sok kisebb szerep a jellemző, ezért a műfaja krúdyáda, gyökértelen korban lebegő figurái sajátos életérzést sugallnak.

  • A szereplőket három dolog érdekli, ahogyan Krúdyt is: a zabálás, a nők és a halál – magyarázta Csiszár Imre. – A három főszereplő: Alvinczi Eduárd földbirtokos és világutazó, nevelt lánya, Esztella és a csábító, Rezeda Kálmán hírlapíró.

Megtudtuk, hogy négy felvonás négy helyszínen játszódik, az első Alvinczi birtokán, ami a nyugalom, a biztonság szigete, a második a balatonfüredi Anna-bál, ahol az anarchia, az öntudatlan állapot a jellemző. A harmadik a pesti kupleráj, az emberi érzelmek furcsa árulásának színtere, a negyedik pedig megint a kastély, ahová a lány visszavárja a férfit.

Alvinczi Eduárd szerepét a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula, Esztellát Földesi Ágnes Villő játssza. Rezeda Kázmért Czitor Attila kelti életre, Tarsoly Krisztina, Nagy Erika, Fehér Tímea, a Jászai Mari-díjas Kovács Edit, Tomanek Gábor, Csurulya Csongor, Szabó Lajos, Jancsik Ferenc és szinte az egész társulat fellép az előadásban.

Ady Endre „könnyes, drága, gyönyörű könyv”-nek nevezte A vörös postakocsit, úgy vélte, Krúdy regénye két fiatal vidéki színésznő boldogulásának és boldogtalanságának története. A regényből a hetvenes években Kapás Dezső és Radnóti Zsuzsa készített színpadi változatot, amit a Vígszínház tűzött műsorra. A mostani produkció dramaturgja Bártfay Rita. A játékteret Csiszár Imre tervezte, a szcenikus Egyed Zoltán, jelmeztervező Szakács Györgyi Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, mozgástervező Lisztóczky Hajnalka.

Bemutató március 13-án a nagyszínpadon.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Ignácz Bence/ A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020. július
 

Keresés

Keresés űrlap