fbpx Aladdin, mese az Ezeregyéjszakából | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. január 20., hétfő      12:43

Jelenlegi helyAladdin, mese az Ezeregyéjszakából


Az Aladdin című mesés, táncos zenejáték bemutatóját a Turay Ida és a Békéscsabai Jókai Színház közös előadásában láthatják a megyei mesebérletes gyerekek január 29-én 15 órakor a nagyszínpadon. Az Ezeregyéjszaka meséje varázslatos díszletben, látványban kel életre.

Aladdin, Dzsini és Jázmin a szeretet és a szerelem határtalan erejével képes legyőzni a rosszat, a gonosz varázsló minden ármánykodását. Hogy hogyan? Erről szól ez a nem mindennapi, fergeteges mese, melyben a Dzsini szerepét Pásztor Mátét váltva Gulyás Attila játssza majd.

A történet az Aladdin és a bűvös lámpa című arab népmese nyomán készült, ami Az Ezeregyéjszaka meséiben szerepelt. Világszerte nagy sikert aratott az 1992-ben forgatott Aladdin című Disney-rajzfilm a szegény utcagyerekről, akinek élete egy csapásra megváltozik és felfordul, amikor rátalál a varázslámpára. Tisztítása közben kiszabadul a mókamester és alakváltoztató Dzsini, aki a szabadságért cserébe három kívánságát teljesíti Aladinnak. Ezzel kezdődik a fiú mesés, felejthetetlen kalandja Abuval, a csintalan majommal. Jafar, a szultán gonosz fővezére fogságba ejti a szultán egyetlen egy gyönyörű leányát, Jázmin hercegnőt. Aladdin Abuval nekivág, hogy kiszabadítsa Jázmin hercegnőt Jafar gonosz karmai közül…

Amerikában 1992. november 25-én, Magyarországon 1993. december 3-án mutatták be a mozikban. Amerikában ez volt a legsikeresebb film 1992-ben, nem sokkal a megjelenés után folytatást készítettek. Az Aladdin a trilógia első része, a második a Jafar visszatér, a harmadik Aladdin és a tolvajok fejedelme.

A film alapján musical is készült, zeneszerzője Alan Menken, a dalszövegeket Howard Ashman, Tim Rice és Bequelin írta. Az első premiert Seattle-ben tartották 2011-ben, a Broadway-n 2014-ben, ahol a 11. a legtöbbet játszott darabok toplistáján, és több, mint 12 millióan látták már világszerte.   

Aladdin története alapján született például számítógépes játék, animált tévéfilmsorozat, és a filmfigurákból természetesen elárasztották a piacokat a plüssállatok világszerte. 2019-ben Guy Ritchie rendezésében megjelent egy élőszereplős filmváltozat is, amely valós díszletekkel készült.

Ilyen előzmények után Aladdin biztos Békéscsabán is meghódítja a gyermekszíveket.

 

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg