2014. október 06., hétfő      15:23

Jelenlegi hely

Aradi színházi sikerek a vértanúk ünnepének előestéjén


Az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozatra az Advent a Hargitán című Sütő András darabbal kapott meghívást a Békéscsabai Jókai Színház. Az október 6-ig, az aradi vértanúk emléknapjáig tartó eseménysorozaton kulturális programokkal, tudományos előadásokkal és megemlékezésekkel várták az érdeklődőket. Sütő András klasszikussá nemesedett drámáját, Rubold Ödön Jászai-díjas színművész rendezésében láthatta a közönség Aradon, a Ioan Slavici Színházban.

A Békéscsabai Jókai Színház szeptemberben még Pozsonyban vendégeskedett a Holle anyóval, most pedig Aradra kapott meghívást, mégpedig egy erdélyi vonatkozású darabbal. Nem hiába hangoztatta még az évadnyitó társulati ülésen Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója, hogy határ menti színházként kötelessége a teátrumnak a szomszédos országokkal és azok színházaival való kulturális együttműködés, a nemzetközi kapcsolatok mélyítése. Az Aradi Magyar Napokon való részvétel is ebbe az irányba mutat.

Sütő András méltán népszerű drámái közül is kiemelkedik az Advent a Hargitán, ez a Kis- és Nagy Romlás fenyegetettségében játszódó, balladai sűrűségű színjáték. Megrendítő zengésű, költői nyelven szólal meg a műben – idézet Sütő Andrástól – „Erdély nagy romlásának valóságos gyásza, az önfeladás, a világgá menekülés közösségi tragédiája”. Fájdalmas megtapasztalni, hogy a darab mélyén meghúzódó társadalmi, emberi gondok a mai napig is döbbenetesen, tragikusan időszerűek.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere elmondta: fontos számunkra, hogy a 13 vértanú megemlékezésének előestjén egy rangos nemzeti vonatkozású előadásra kerüljön sor Aradon, ahol 165 évvel ezelőtt végezték ki a 13 vértanút. Sütő András erdélyisége és nemzetsors vállalása példa számunkra. Egy olyan darabbal jelentkezik a Békéscsabai Jókai Színház, ami egy meghitt, erdélyi estét jelent az aradi magyarságnak. A Jókai Színház nálunk itthon van, remélem, hogy több ilyen alkalom lesz még, hogy együtt tudunk örülni, ünnepelni, mint a mai este – tette hozzá.

Rubold Ödön, Jászai-díjas színművész, a darab rendezője hiteles adaptációt vitt a színre. Ugyanis Sütő Andrást személyesen ismerte, sőt Sütő kertjében ismerkedett meg először a darabbal. „Nekem ünnep ezt a darabot és Sütő szellemiségét tovább éltetni, minden vele való találkozásomat a szívemben őrzöm.”

A Bódi Vencelt alakító Jászai-díjas Szélyes Imrének is volt élő kapcsolata Sütővel, akit kortársaival élő írófejedelemnek, fogalomnak tartottak, akire akár emberileg, akár politikailag érdemes volt odafigyelni.

A nagyszerű előzmények után a Jászai-díjas Kara Tünde, Babócsai Réka, Szőke Pál és Czitor Attila remek játéka is kellett a közönség álló tapsviharához, ami nem is maradt el.

Ragány Misa


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+