fbpx Árkosi Árpád rendező kapta a Sík Ferenc-díjat | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. június 08., szombat      21:20

Jelenlegi helyÁrkosi Árpád rendező kapta a Sík Ferenc-díjat


A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított „Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért” elnevezésű elismerésben idén Árkosi Árpád rendező részesült. A kitüntetést – ami egy bőrtarisznya, benne oklevél és plakett - a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitóünnepségén Zalai Mihály megyei elnök adta át.

Még májusban ülésezett az a héttagú bizottság, amely a beérkezett javaslatok közül Árkosi Árpádot tartotta érdemesnek a kitüntetésre.

Az indoklás szerint a rendező közel fél évszázada meghatározó alakja a magyar színházművészetnek. Munkássága nem kötődik sem egyetlen intézményhez, sem egyetlen műfajhoz. Különleges színházi szemlélete, tájékozottsága és a kortárs témák iránti egyedülálló fogékonysága széles szakmai körben ismertté tette nevét, elismerést szerezve kül- és belföldön egyaránt. Színházi pályája elválaszthatatlan a kortárs magyar drámától. Remek érzékkel és kivételes érzékenységgel ismerte fel már pályájuk kezdetén azokat a drámaírókat, akik később is jelentős drámai életművet tudhattak magukénak. Elvitathatatlan szerepet vállalt a magyar színpadi szövegek kánonjának alakításában, az új színpadi szerzők felkutatásában.

A Békés Megyei Önkormányzat azzal a törekvéssel hozta létre a Sík Ferenc-díjat, hogy tisztelegjen a Békés megyei származású, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Érdemes és Kiváló művész munkássága előtt. Sík Ferenc a XX. századi magyar színháztörténet meghatározó személyisége volt, törekedett arra, hogy segítse az új magyar drámák megszületését. „Házi rendezője” volt többek között Illyés Gyulának, Sütő Andrásnak, Hubay Miklósnak, Székely Jánosnak.

A díjat – évente egy alkalommal – olyan rendező vagy társulat kaphatja, aki vagy amely sokat tett a magyar drámák színpadra állításáért.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020. május
 

Keresés

Keresés űrlap