2016. október 31., hétfő      00:08

Jelenlegi hely

AZ ÉLET SZÉP ÉS ÉLNI JÓ!


Egy hajdani személyes élménnyel kezdem, ami azóta is elevenen él bennem. Valamikor régen, 12 évesen, iskolai szervezésben nézhettem meg Móricz Zsigmond, Légy jó mindhalálig című regénye nyomán, 1960-ban készült, azonos című filmet. Mélyen megérintett a gyermeki lélek kínjairól szóló történet, benne a Nyilas Misit alakító kisfiú játéka. Olyannyira, hogy zokogva hagytam el a nézőteret. Azt mondták rám akkor az osztálytársaim, hogy hisztériás vagyok. Nem tudtam megvédeni magam, mert sokkal érzékenyebben érintett meg az élmény, minthogy beszélni tudtam volna róla. Zsidov Magdolna írása

Most, október 22-én, a történet musical változatát látva, amelyet Kocsák Tibor – Miklós Tibor szerzőpáros zenésített meg, már könnyebben tudom megfogalmazni azt, miért értékes mű a Légy jó mindhalálig. Az ember gondolati lény, így egész élete folyamán érik, hogy végül beérve, ki tudja nyilvánítani azt az intuíciót, amit előbb nem mert, vagy nem tudott. 

Ennyi kitérő után érdemes megemlíteni, hogy a Jókai Színház társulata, a musicalt - ezt megelőzően - 1992-ben már játszotta, amelynek egyik színfoltja a jelen esetben is szerepet vállaló Vikidál Gyula volt, azzal a különbséggel, hogy Pósalaky úr helyett Valkay tanár úr szerepét alakította. A nagysikerű musicalt a színház 23 év után, az elmúlt évadban, diákelőadásban, újra színre vitte, de a közönség nyomására, felnőtt bérletesek részére ismét műsorára tűzte.

A teátrum igazgatójának, Seregi Zoltánnak a rendezésében, egy dinamikus, pergő darabot értékelhetnek a nézők, amely, csakúgy, mint elődje, a lélek mélységeire ás le, amit a musical műfaja, a kortárs zene és tánc időnkénti bohósága old. A Seregi Zoltán általa dirigált darab egyértelműsítette, a Légy jó mindhalálig soha nem veszít erejéből és mondanivalójából. Ugyanis, minden, ami Nyilas Misivel történik, bárkivel megtörténhet, aki a bántást, a megaláztatást, a meg nem értést gyermekként is fogja, megszenvedi, és időnként még az életet is gyötrelmesnek éli meg. Pedig az élet nem kínszenvedés, sem nem fegyver, amit mások szívébe lehet célozni. Ezt gyermeki ésszel Misi is érti, pontosan ezért hiteti el magával, hogy a felnőttek jobbak, mint a gyerekek. Szerepét Bolla Márton olyan érettséggel alakítja, amilyen érett gondolattal bocsátotta útjára a szülői házból darabbeli édesanyja, aki kivetítve látható-hallható az 1960-as filmből, Horváth Teri alakításában. Egy egyszerű, de szívbe markoló mondat, amely a nagyvárosi kollégium falai között újra és újra fülébe cseng Misinek: Légy jó fiam, légy jó mindhalálig! Bolla Márton –Marci - remek, érzékeny emberpalánta a színpadon. Az egész megyére kiterjedő castingolás után, 144 jelentkező közül esett rá a választás. 

Valkay tanár úr - Katkó Ferenc alakításában - a lelke a többfelé húzó gyermekközösségnek. Igazságossága, befolyásolhatatlansága, gyermekszeretete átütő példája a nagyszerű, embert nevelő pedagógus mintájának. A gyermeknevelés minden korszakban próbatétel, minden időben nagy kihívás és felelősség. Ez nem korszakfüggő, hanem elhivatottság kérdése. Nem könnyű feladat rendet teremteni a különböző körülmények és hatások alól érkezett gyerekek között. A nevelés otthon kezdődik, s hogy nem mindenkit készítenek fel jól az életre, olyankor igazán szembetűnő, amikor egy „akolba” terelik őket, amikor megkapják az esélyt, hogy egymás identitását tolerálják. Katkó Ferenc a szelíd, béketűrő, végtelen lelkiséget osztogató pedagógus szerepében, olyan teljesítményt nyújt, amiért csak elismeréssel lehet adózni.

A darab másik pozitív alakjának szerepében, a kollégium igazgatójaként jeleskedik Bartus Gyula. Szelíd, toleráns, de az igazságot képviselő emberként, kételkedik Misi vétkességében, de ennek eldöntésében is az igazság mérlegére állítja ügyét.

És még egy kedves jelenség, István bácsi a pedellus. Megformálójának, Jancsik Ferencnek elég kimondani Misi nevét, már abból lehet tudni, hogy sokéves tapasztalatából, korából adódóan belelát a gyermeki lélekbe, s kimondatlanul is hisz a kisfiúnak. Jancsik Ferenc mély alázattal, szerénységgel jelenik meg szerepében.

De ott vannak hárman, azok a tanárok is, akik nem hisznek Misi ártatlanságában. Szerepüket, Csomós Lajos, Tomanek Gábor, Mészáros Mihály hívják elő. Ők kíméletlenül bíráskodnak, és nem adnak számára felmentést. Misi ítélői előtt esik össze ájultan, miután kimondta, hogy nem akar debreceni diák lenni, de ennél még súlyosabban fogalmazza meg csalódottságát a felnőttekben, azzal, hogy ő felnőtt sem akar lenni.

A darabban jelen vannak a kollégiumban a rossz és a jó diákok. A jó és a kevésbé jó tanárok Az elfogultság és az elfogulatlanság, a bizalom és a bizalmatlanság, az erény és az erénytelenség, mint ahogy a kollégium falain túli világban is. Az önzés, a jellemtelenség legsúlyosabb alakja Török János, Vadász Gábor alakításában, aki léhasága ellenére beleszeret a tiszta lelkű lányba, Bellába, akinek köszönhetően, végül beismeri bűnösségét, így tisztázódik Misi ártatlansága. Bella szerepét Köböl Lilla alakítja, megkapó bájjal.

Pósalaky úr szerepében Vikidál Gyula kiénekli az ítéletet egy fájdalmas emberi magatartás, a bűnösség felett. Rövid prózai szövegében kitűnően, érthetően artikulál, az énekhangja pedig ugyanolyan színvonalas, mint a Dinamit, a P.Box együttes énekeseként, mialatt olyan érzése támad az embernek, hogy most is „csak a szívét dobja” a közönség elé.

A Gulyás Levente által dirigált élőzene, valóságos, nagyszerű élmény, a mai hangbejátszásos világban. Annál is inkább értékelendő, mivel élőzene mellett sokkal nagyobb kihívás az éneklés. A zenekar tagjait dicséret illeti, mindahányan kiváló muzsikusok. A fülbemászó dallamok ismertek, kedveltek, és ilyen nagyszerű zenekarral öröm együtt dúdolni halkan, éppen csak belülre, hogy az élet szép és élni jó!

A gyerekek tánca, éneke kifogástalan, érződik, hogy teljes odaadással teszik a dolgukat. De a további, itt fel nem sorolt szereplők is élményt adó alakítást nyújtanak.

A díszlet bámulatos. Ajtó az ajtóban, mely mögött egy-egy élethelyzet. Nagyszerű és elmés.

A színpadi világítás is külön egy-egy üzenet, ami gondolatokat ébreszt.

 

Összességében ki lehet jelenteni, hogy a színház most is méltó módon tette a dolgát, a Légy jó mindhalálig a szívekbe talál.

 

Vitalap.hu


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+