2018. augusztus 09., csütörtök      10:52

Jelenlegi hely

Az elismerés megerősít és felemel


A kitüntetett Szabó Károlyné Lázár Zsolt evangélikus esperes, Babák Mihály polgármester és Melis János címzetes főjegyző társaságában. 
 
Marcsinak az élete a színház. A díjat, kitüntetést pedig jó alkalomnak tartja arra, hogy az ember átgondolja a dolgait, a munkáját. Dr. Szabó Károlyné Tisóczky Mária a Békéscsabai Jókai Színház művészeti főtitkára, titkárságvezetője és a Szarvasi Vízi Színházat működtető Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kimagasló színvonalú munkájáért március 15. alkalmából a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapta, július 21-én, a Körös-parti város újratelepítésének 296. évfordulójára rendezett ünnepségen a Szarvas Város Turizmusáért Díjat vehette át. A díjak, kitüntetések jelentőségéről, valamint a színház és a turizmus kapcsolatáról beszélgettünk. (Niedzielsky Katalin interjúja)
 
- Az örömön, megtiszteltetésen kívül mit jelent Neked a kitüntetés?
- Amikor az ember ilyen magas elismerést kap, végiggondolja az egész életét. Rögtön talán fel sem fogja, csak úgy a harmadik napon, hogy micsoda nagy megtiszteltetés egy ilyen díj. Számomra azt jelenti, hogy érdemes dolgozni. Eleve öröm azzal foglalkozni, amit szeretek, és ha még el is ismerik a munkámat, az tényleg óriási boldogság. Egy ilyen megtiszteltetés megerősít és felemel. Úgy gondolom, fontos, hogy az ember életében legyenek ilyen pontok, állomások. Nagyon jó, ha megadatik az embernek, mert egy ilyen alkalom nélkül csak éljük az életünket, és a mindennapokban nem állunk meg, nem gondoljuk át a dolgainkat, a munkánkat. Csak csináljuk, a legjobb tudásunk szerint. A díj jó alkalom arra, hogy az ember megálljon, átgondolja az életét. 
 
- A kft. ügyvezető igazgatójaként több évtizedes színházi tapasztalatot, tudást hasznosíthatsz, de ez a pozíció mégis sok mindenben különbözik a művészeti főtitkári, titkárságvezetői tevékenységtől. 
- Az ügyvezető igazgatói sokkal összetettebb, többrétű munkakör, egyszemélyi vezetés, de mindig csapatban dolgozunk. A Jókai Színházban a művészeti feladatokra kell koncentrálni, Szarvason mindenre, ami csak jön. Ez a mostani már a nyolcadik évadunk, de az elején, hogy egyáltalán beinduljon a Vízi Színház, és az emberek megismerjék, sok munkát, energiát fordítottunk reklámra. Abból indultunk ki, hogy Szarvas egy gyöngyszem, a környezet, a táj, minden adottság a nyári játékhoz csodálatos; ezért azt akartuk, hogy ne csak az ott élők élvezzék – természetesen ők is -, hanem részesei legyenek a csodának az ország más részeiből érkező vendégek is. Országos szintre akartuk emelni Szarvast, hogy érdemes legyen ide messziről is eljönni. A szép környezethez illő előadásokat szerveztünk, hogy még vonzóbbá tegyük a várost. 
 
- Úgy tűnik, ez sikerrel járt, Szarvast és a Vízi Színházat megismerte az ország. 
- Igen. Az idén elmondhatjuk, hogy az ország minden részéből érkeznek vendégek, a helyiek is imádják, és Szarvas országos színházzá fejlődött, ami mindazoknak köszönhető, akik hittek benne és kezdettől szívügyüknek tekintették, támogatták a színházat, itt elsősorban Babák Mihály polgármestert és az önkormányzatot kell megemlíteni. A szállodáktól is van visszajelzés, hogy valóban sok az érdeklődő, és ezt látjuk a jegyeladáson is. Van, aki a színházi előadás kedvéért jön, aztán megkedveli a várost, vagy fordítva. S van sok olyan fellépő, aki aztán a családjával visszatérő vendég.
 
- Mennyire tud a színház hozzájárulni a turizmus fejlődéséhez?
- Nagy mértékben. A kultúra érték, a kultúra és a turizmus szoros kapcsolatban van, karöltve segíti egymást. A nyaralók programot akarnak, a színház értéket közvetít, kultúrát tud átadni, változatos, minden korosztálynak megfelelő programot kínál, minden igényt kielégítve.
  
- A szervezők, közreműködők részéről mindenesetre komoly teljesítmény, hogy bő két hónapon keresztül Szarvason minden este valóban történhet valami.
- Nagyüzem van egész nyáron. Megrendezzük a VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivált, a VII. Cervinus Művészeti Fesztivált, és a teátrumi tagszínházakon kívül más társulatok előadásait is meghívjuk. A színházi előadások mellett nagyon kedveltek a versesestek, a beszélgetőműsorok, minden műfajnak megvan a törzsközönsége. Ez valóban nagy munka, és csak úgy lehet megvalósítani, hogy jó a csapat, és nagyon szeretjük, amit csinálunk. Nincs megállás, de megéri, mert hálás a közönség. 
Niedzielsky Katalin
 

h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019. január
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+