fbpx Az Orient Express első beszállói | Békéscsabai Jókai Színház
  2014. október 16., csütörtök      14:30

Jelenlegi helyAz Orient Express első beszállói


Egy csoport török és francia pedagógus és diák vendégeskedett a Jókai Színházban, akik egészen Isztambulból és Párizsból érkeztek hozzánk. Éppen csak erre jártak a BéKSZI szakiskola vendégeiként, és a színházunk készségesen ajánlotta fel a vendéglátást és a körbevezetést.

Szerencsés véletlen, hogy épp abból a két városból érkeztek, ami az Orient Express útvonalának, a keleti és a nyugati kultúra összekapcsolásának a szimbóluma. Pedig nem is tudhatták, hogy gőzerővel folynak az előkészületei egy színházi giga shownak ígérkező ősbemutatónak, az Orient Expressnek. A mű az I. világháború kitörésének a 100. évfordulójának alkalmából jön létre. Még keveset lehet tudni róla, pedig már hónapok óta lázas háttérmunkák folynak Gödöllőn, Budapesten és Békéscsabán, a Jókai Színházban. Európa legjobb zenészeivel készül az új produkció: a Talamba ütőegyüttessel, a CimbaliBand zenekar fiatal fiaival és a három világcsúcsot döngető Fricska Táncegyüttessel, kiket Moussa Ahmed irányít. A Jókai Színházból Gubik Petra és Szomor György csatlakozott a teamhez, s ez arra engedne következtetni, hogy valami musical féle készül, de Fekete Péter rendező falát nézve ennél komolyabb tartalomra számíthatunk…

Fekete Péter vagy fél éve a keleti és a nyugati kultúra érintkezési és ütközési pontjait kutatja az Orient Express című darabjához. Lefejezett újságírók, felrobbantott zimonyi híd, bombákkal felszerelt öngyilkos merénylők fénymásolt képei lógnak falán, csillogó szempárok, csadoros és mezítelen arcú nők között.

A látogatás apropóján a török és francia vendégeink is alkotótársai lehettek egy kicsit a készülő produkciónak. Autentikus válaszokat adtak az igazgató által feltett váratlan kérdésekre Isztambulról, csadorról, cilinderről és egymás megismeréséről, elfogadásáról. Ez is egy szösszenet, egy lépés, egy tyúklépés ehhez az új  darabhoz.

Aztán megtekintették az éppen futó Koldusopera próbáit, körülnéztek a Jókai Színházban, fotókat készítettek és megtudták, hogy a kicsit róluk is szóló Orient Express bemutatója december 13‑án lesz Gödöllőn, Békéscsabán pedig május 8-án! Elárulták: nagyon szeretnék, ha esetleg Isztambulba és Párizsba is eljutna a produkció…

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg