fbpx Bartus Gyula már hazajár Khersonba | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. május 24., péntek      21:44

Jelenlegi hely


Bartus Gyula már hazajár Khersonba


A Békéscsabai Jókai Színház „küldöttségének” khersoni programját leginkább a Nyári Attila fotográfus által naponta haza küldött képeken tudjuk nyomon követni. Kohári Imre fény- és hangtárvezető pedig mindig mindent pontosan tud a csapat mozgásáról és a fesztivál aktuális rendezvényeiről. Segítségével sikerül sorra mindenkit a messzi távolból mikrofonvégre kapni, a kinti tapasztalatokról kérdezni.

Május 19-től 26-ig ad otthont a XXI. Melphomena Tavrii Nemzetközi Színházi Fesztiválnak a dél-ukrajnai Kherson városa. A rangos seregszemlén nemcsak hazai és külföldi társulatok színházi előadásai láthatók, hanem sok más rendezvényt is tartanak, például szakmai konferenciát, utcabálat, gálakoncertet, a gyerekek különböző játékos programokon vehetnek részt. A fesztivált az Európai Unió támogatja, egy kreatív sátorban a vendégek az európai értékekről, kultúrákról tájékozódhatnak.

A fesztivált 1998 óta tartják meg, jelenleg 36 csapat képviseli a színház világát, a résztvevő országok: Románia, Grúzia, Izrael, Belorusszia, Lengyelország, Magyarország, Moldávia, Törökország, Azerbajdzsán, Litvánia, Örményország, Ukrajna.

Kísérő programként 16-án és 17-én nemzetközi konferenciát tartottak „A kulturális diplomácia a kortárs európai és hazai dramaturgia kontextusában” címmel.

Kohári Imre mindig tudja, mikor mondanak szöveget a művészek, mikor lehet őket telefonon elérni, és természetesen felmérte már Az utolsó hősszerelmes előadásának helyszínét. Arról számolt be, hogy a színházi nézőtéren, a büfé mellett kamaraszínházi teremként működik egy kislétszámú közönséget befogadó játszóhely, itt lesz majd a fellépés.

Azt is elmesélte, hogy május 24-én a stáb a helyi tévé Kherson Reggel című műsorában élő adásban beszélt a szombati előadásról. Előző este „a két lány” (Tarsoly Krisztina színművész és Németh Gabriella rendezőasszisztens) egy pantomimelőadást nézett meg, 22-én pedig Moliére Scapin furfangjait látták ukrán társulat előadásában a nagyszínházban.

Pénteken, a beszélgetésünk napján, egy szabadtéri, erdei produkcióra készültek, ha az idő is engedi, mert éppen nagy zivatar vonult el Kherson felett.

Bartus Gyulát még 23-án, csütörtökön este sikerült megszólaltatni. Elmondta, amit a nemzetközi híradásokból is sejtettünk, hogy tudomásuk szerint Khersonban nincs más magyar társulat. Németh Gabi a „programfüzetfelelős”, aki átlátja, milyen országokból, milyen városokból, honnan jöttek a fellépők.

  • Én már többször voltam kint, több produkcióval. A Háztűznézővel, a Monte Cristóval, A fösvénnyel, A szűz és a szörnnyel, és most Az utolsó hősszerelmessel – sorolta a darabokat a Jászai Mari-díjas színművész. - És én itt mindig nagyon jól érzem magam. A vendéglátók mindent meg is tesznek azért, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat. Nagyon kedvesek velünk a szervezők és az emberek is a városban. Érkezésünkkor a reptéren magyar nemzeti színű zászlóval vártak bennünket… Szóval itt tényleg csakis jól érezheti magát az ember! 

Bartus Gyula és Tarsoly Krisztina 25-én, magyar idő szerint 19 órakor adja elő Neil Simon világhírű darabját a khersoni fesztiválon, Csurulya Csongor rendezésében.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Nyári Attila/A-TEAM

 

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


nletter.png
 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2019. augusztus
 

Keresés

Keresés űrlap