fbpx Befutott a várva várt expressz Békéscsabára | Békéscsabai Jókai Színház
  2015. május 09., szombat      00:00

Jelenlegi helyBefutott a várva várt expressz Békéscsabára


A Jókai Színház sztárjai – Szomor György és Gubik Petra – mellett európai hírű zenészek és táncosok közreműködésével mutatta be pénteken este színházunk az Orient című darabot, melynek koprodukciós bemutatója Gödöllőn már korábban lezajlott. A békéscsabai közönség most májusban, júniusban láthatja a produkciót. A zenés-dramatikus színielőadást Fekete Péter Jászai-díjas álmodta színpadra.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékező mű üzenete napjaink menekülthulláma, a párizsi tragikus események és a megújuló vallási, kulturális konfliktusok-konfrontációk okán fokozott aktualitással bírnak. Egymás megismerése, egymás kultúrájának elfogadása nélkül élhetetlenné válik világunk, újból és újból ledőlnek a sziszifuszi munkával épült erkölcsi, szellemi és kulturális hidak. Az előadás üzenet Európának, mi magyarok így, történelmi emlékezettel is végiggondoljuk az elfogadás, a megismerés, az együttélés alapkérdéseit.

A történet szerint Párizsból egy férfi (Szomor György), Isztambulból pedig egy nő (Gubik Petra) indul el egymás felé, miközben, az utazás során, a zene, a tánc, a mozgás lehetőségeivel kibontják, elmesélik saját történetüket. Végigutazzák Európát az Orient Expressz segítségével, s közben megismerjük múltjukat, elindulásuk okát, a gyökereik, a kultúrájuk biztonságot adó, ugyanakkor gúzsba kötő elmeit.

Az első világháború kitörése véget vetett az Orient expressz első korszakának. 1914. július 29-én a szerbek felrobbantották a zimonyi Száva-hidat, megsemmisítve a találkozás lehetőségét, szétszakítva az egymás felé induló férfit és nőt. Az Orient luxusjárata kapcsolódási pontot jelentett kelet és nyugat között, csakúgy, mint a Talamba Táncegyüttes és a Cimbaliband zenéje, vagy a Fricska koreográfiái.

 „A lehetőségek vonata, az elegancia, a kaland, a nagy utazás szimbóluma. Különleges járat, az ismeretlen keresését, a távoli egzotikum felkutatását, megismerését jelképezi. Egy sínpár, mely összeköti Keletet Nyugattal. Egy zakatoló híd, mely átível folyókat, szakadékokat, akadályokat, nehézségeket.”

A Orient-show egy nagy utazás, virtuóz zenében, táncban, dalban elmesélve. Európai népek zenei- és tánckultúráját felvillantó könnyed utazás, de sokkal több is annál, hisz Zimonynál mégiscsak ledőlt a híd tizennégyben, és a háború is kitört. Vajon miért dőlnek le a hidak, vajon még meddig törnek ki a háborúk – kérdezi a rendező két rövid felvonásban, a színház teljes eszköztárának hadba hívásával, briliáns zenészekkel, táncosokkal, látványos képekben elgondolkodva erről.

Nem volt kétséges a közönség elragadtatása, és nem volt érdemtelen az ováció.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. december
 

Keresés

Keresés űrlap