2018. június 22., péntek      11:26

Jelenlegi hely

Békéscsaba ismét a bábjáték fővárosa


Ünnepi díszbe öltözött a XVII. Nemzetközi Bábfesztiválnak otthont adó Ibsen Ház és Jókai Színház Békéscsabán. Az első találkozót még 1968-ban, éppen 50 esztendeje rendezték meg a megyeszékhelyen, és azóta három évenként - az országból és a világ minden tájáról – sok száz társulat mutatta itt be előadásait. Június 21-étől négy napon át 20 csoport 27 produkciójával szórakoztatja a gyerekeket az újratelepítésének 300. évfordulóját köszöntő városban.

(Niedzielsky Katalin tudósítása) 

A hagyományoknak megfelelően csütörtökön délelőtt a Penza lakótelepen kezdődött a rendezvénysorozat, ahol megkoszorúzták Lenkefi Konrád, a bábművészet, a Napsugár Bábszínház és a fesztiválrendezés atyjának emléktábláját.

  • Ha Apu nem lett volna, mi sem tartanánk itt – emlékeztette Lenkefi Zoltán, a Napsugár igazgatója a tiszteletadásra eljött mostani és régi bábosokat. Mint mondta, különleges helyzetben vannak mindannyian, mert ezt az értékes örökséget őrizni és tovább adni kell.

A Langaléta Garabonciások délután négy órakor indultak el a Korzó térről a Jókai Színház elé, az ünnepélyes megnyitó helyszínére. Fél órába telt, mire a teátrum előtt meghallottuk a dobpergést és a muzsikaszót, aztán feltűntek a gólyalábas komédiások a városi forgatag fölött. Három zenész és egy lovas invitálta a fesztiválra a nagyérdeműt, a legbátrabb kisfiút még a paripára is felültették.

Mint minden fesztiválra, az ideire is új dalt komponált a Rokodál zenekar. Most Hopp, hej, hó! számukkal hívták a gyerekeket a négy napig tartó mesevilágba, ahol kiélhetik fantáziájukat, „forgószél kelti életre a bábokat”.

Ha forgószél nem is, de sűrű felhők gyülekeztek a város felett, és csak reménykedni tudnunk, hogy az ünnepélyes megnyitót nem szakítja félbe az időjárás. A fesztiváldal után Lenkefi Zoltán igazgató köszöntötte a résztvevőket és a közönséget. Először a félévszázados múltra emlékeztetett, arra, hogy az első fesztivál idején, 1968. június elsején még amatőrcsapat volt a Napsugár elődje. Majd köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatásért.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere azzal üdvözölte a seregszemle résztvevőit, hogy „jó érzés, ha egy városban kiválóan dolgozó intézményekkel és nagyszerű hagyományokkal büszkélkedhet az ember, amilyen a bábszínház”. Kiemelte, hogy nagyon sok szervezet együttműködése szükséges ahhoz, hogy a hagyományhoz méltó rendezvényt tudjanak megtartani, és azt kívánta, hogy ez az összefogás megmaradjon.

  • Klasszikus és modern darabokat hoztak el a magyar és a külföldi társulatok, így Békéscsaba ezen a héten – főleg a gyerekek örömére - a bábjátszás fővárosa Magyarországon. Az anyagi forrásért köszönet illeti a minisztériumot, a szervező munkáért a házigazdákat – szögezte le a polgármester.

Lenkefi Zoltán a műsorvezető szerepében bejelentette, hogy egyre több ismert arcot lát a közönség körében, gyülekeznek a társulatok, a zalaegerszegiek, a debreceniek már megérkeztek, majd bemutatta azt az öt gyermekből álló szakértő zsűrit, amely a fesztivál végén dönt a díjazásokról. Végül átadta a szót Joós Tamásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és Közösségi, Művelődési és Művészeti Főosztálya vezetőjének, aki köszöntötte a jubiláló fesztivált és átadta Fekete Péter államtitkár üdvözletét.

  • A bábszínház azért különösen fontos, mert a gyerekek itt találkoznak először a színházzal, ami meghatározó élményt jelenthet számukra. A Napsugár elévülhetetlen érdeme, hogy ezt az első találkozást és utána a többit is emlékezetessé teszik a gyerekeknek - ehhez a küldetéshez kívánt sok sikert Joós Tamás, és ezzel megnyitotta a XVII. Nemzetközi Bábfesztivált.

Az ünnepi beszédek után Lenkefi Zoltán közölte, hogy az időjárás miatt Pályi János Vitéz László és az elátkozott malom című meséjét a kaposvári BábSzínTér társulata nem a színház előtt, hanem benn, a Vigadóban adja elő 17 órától. A házigazdák A helység kalapácsával a Sík Ferenc Kamarateremben lépnek fel 18 órától, majd az egri Mikropódium a Con Anima című előadást hozza el 19 órától a Sík Teremben. A Balassi Táncegyüttes az Állati mese című bemutatóval örvendezteti meg a gyerekeket a Jókai Színházban 19.30-tól. Este a Petőfi Utcai Általános Iskola zenekara és a Rokodál együttes ad koncertet az Ibsen Ház udvarán.

Pénteken többek között a debreceni Vojtina Bábszínház Tessék engem megmenteni!, a spanyol David Zuazola Színház Az idő játéka, az olasz Irene Vecchiától a Pulcinella történetei láthatók, este Kaláka koncert szórakoztatja az érdeklődőket. Szombaton cseh és szerb előadás, babaszínházi produkció színesíti a palettát, vasárnap hat bemutató lesz, többek között Az égigérő fa és a Rigócsőr király szerepel műsoron. A fesztiválzárót a Jókai Színház előtti téren tartják 16 órától.

                                                                                                                                                                                                                 Niedzielsky Katalin

                                                                                                                                                                                                     Fotó: A-Team/Ignácz Bence


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+