fbpx Csomós Lajosé a Gálfy Gyűrű-díj | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. június 07., péntek      21:13

Jelenlegi helyCsomós Lajosé a Gálfy Gyűrű-díj


A sikeres évadot látványos záróünnepséggel fejezte be a Békéscsabai Jókai Színház a teátrum előtti téren június 7-én 16 órától. Több díj, elismerés talált gazdára, részletek hangzottak el az évad legnépszerűbb zenés darabjaiból, és rövid interjúkban megszólaltak az alkotók, a szereplők.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a Jókai Színház közönségével együtt zárja az évadot, így történt most is. A rendezvényt Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város Oktatási, Közművelődési és Sportbizottságának vezetője nyitotta meg; méltatta az évad repertoárját, megköszönte a társulat munkáját, büszkeségét fejezte ki a teátrum teljesítményével kapcsolatban.

Seregi Zoltán igazgató összegezte a társulat tevékenységét, köszöntő beszédéből megtudhattuk, hogy az évad során 427 előadást láthatott a közönség, ebből 399 a saját produkció. A színház látogatottsága megközelítette a 90 százalékot, az összes nézőszám több, mint 66 ezer volt. A színház számos vendégjátékkal szerepelt Szarvason, Tokajon, Budapesten, Gyulán, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Nagyszalontán, Aradon, Zentán, Nagyváradon, Bécsben, Pozsonyban, valamint a Kherszoni Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

A direktor azt is elmondta, hogy a 2019-es Csabai Nyár programsorozata - az Emberi Erőforrások Minisztériumának megnövelt támogatásának köszönhetően – a korábbinál gazdagabb műsorral várja a nézőket. Ismét lesznek ingyenes előadások a Teátriumban (a színház udvarán), és a városháza udvarán hosszú évek után először vendégszerepel a Nemzeti Színház, látható lesz a Turay Ida Színház vendégjátéka is. Sikeres volt a régi bérletek megújítása, sokan vásároltak újat, ami egyértelműen fejezi ki a közönség bizalmát a következő évad bemutatóival kapcsolatban.

A gálán hat díjat adtak át, elsőként a behir.hu hírportál által meghirdetett, az évad legjobb előadása díjat, melyet Bali-Hatala Boglárka főszerkesztő nyújtott át Gulyás Attila színművésznek, aki az elismerést a Pszicho című darabban nyújtott alakításáért érdemelte ki. A legjobb háttérmunkáért kitüntetést Laurinyecz Zoltán díszletfestő kapta. Az évad színművésze díjat fiatal tehetség kategóriában Földesi Ágnes Villő vehette át, majd a két műsorvezető, Czitor Attila és Tege Antal színművész Kovács Editet köszöntötte abból az alkalomból, hogy a művésznő az idei évben Jászai Mari-díjat kapott. Az érett színművész kategóriában az évad színésze Csomós Lajos, a tapasztalt színművész kategória győztese pedig Mészáros Mihály lett.

Végül a legrangosabb szakmai elismerést, a Gálfy Gyűrű-díjat adták át. A szakmai zsűri döntése összhangban volt a rendezői nominálással, hiszen a díjat a legtöbb ajánlást kapó színművész, Csomós Lajos nyerte el. Három rendező, Seregi Zoltán, Katkó Ferenc és Tege Antal is őt javasolta, utóbbi olyan színházi emberként jellemezte, mint aki „egyedül is képes egyben tartani a különböző színész-egyéniségeket, és megvan a külön bejáratú elképzelése a színházról”.

Niedzielsky Katalin színikritikus, a színház sajtófőnöke elmondta, hogy ez a 12. alkalom, amikor a színházvezetés és a család által 2008-ban alapított díjat átadják, de ez volt az első év, amikor – a gazdag repertoár és a sok kiváló alakítás miatt - több órán át tanácskoztak az igazságos döntés érdekében. Majd Felkai Eszter Jászai Mari-díjas színművész, díjalapító és a zsűritagok véleményét tolmácsolva kijelentette: az alapítók akaratát figyelembe véve, nemcsak egy kiugró, hanem az egész évadban, több előadásban nyújtott kimagasló teljesítményért jár a gyűrű, három jelölés tükrözi az évadot, biztos győzelmet jelent.

Csomós Lajos a 2009-2010-es évad után már egyszer elnyerte a Gálfy László Gyűrű-díjat, ezzel a három Jászai Mari-díjas színművész - Bartus Gyula, Kovács Edit és Kara Tünde - után a negyedik, aki másodszor mondhatja magáénak az elismerést.

A kőszínházi szezon az évadzáróval és a díjátadóval befejeződött, de máris kezdődnek a Csabai Nyár és a Szarvasi Vízi Színház előadásai, ahol rendszeres fellépő a Békéscsabai Jókai Színház társulata.

Rácz Attila

Fotó: Lipták Szabolcs/A-TEAM  


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap