fbpx Diótörő látássérülteknek | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. január 11., csütörtök      16:13

Jelenlegi helyDiótörő látássérülteknek


A Jókai Színház az újesztendőben is folytatja a kommunikációsan akadálymentes előadások sorát. Január 11-én a Diótörő és Egérkirály című családi musicalt Komáromi Anett narrálta a vak és gyengén látó közönségünk számára.

Az előadást megelőző kulisszajárás alkalmával, a színpadtér mélységével, hangsúlyos és hangsúlytalan pontjaival ismerkedhettek a meghívottak. Az érdeklődők megtapinthatták a jelmezeket és néhány kelléket. A függöny felgördülte előtt hallgathatták meg a bevezető narrációt, amely ismertette a darab cselekményét és kitért a szereposztásra, a jelmezek leírására és a karakterek bemutatására is.  Az előadás alatt a dialógusok közötti szünetekben a pillanatnyi vizuális színpadi történések voltak hallhatók.

A látássérültek számára narrációval akadálymentesített előadásoknak az a célja, hogy az érintettek számára szavakkal kifejezzük és leírjuk a láthatatlant. – mondta el Komáromi Anett színművész, képzett színházi narrátor.Ennek során a látók számára egyértelmű, nem verbális momentumokat fülmonitoron keresztül mondom el az érintetteknek, segítve ezzel az előadás megértését, s egy teljesebb színházi élmény elérését. Az előadás ideje alatt  egy hangszigetelt helyen ülök, ahonnan kiválóan látom a színpadot. Egy mikrofonba beszélek, amit a látássérültek egy úgynevezett fülmonitoron keresztül hallanak.

Ezen a kulisszajáráson egyébként részt vehetett két érdeklődő, jól látó gimnáziumi hallgató is, mert vállalásainkkal az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíteni szeretné színházunk. 

Az a tapasztalat, hogy az emberek nem elég toleránsak sérült embertársaikkal, tele vannak előítéletekkel, rossz beidegződésekkel, de legalábbis nem tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Szeretnénk segíteni a társadalomnak is, hogy elhiggyék: így kerek a világ! Meg merjék szólítani egymást, hogy értsék a másik helyzetét, hogy ne ijedjenek meg, ne jöjjenek zavarba, hanem meglássák a másikban azt, ami ugyanolyan, mint ők. Ezért fontos számunkra az érzékenyítés. – hangsúlyozta Komáromi Anett.

 

-szkv-

Fotók: A-Team/Ignácz Bence


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022. július
 

Keresés

Keresés űrlap