fbpx Egri csillagok – bemutató január közepén | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. december 04., szerda      20:32

Jelenlegi helyEgri csillagok – bemutató január közepén


Az Egri csillagok, Várkonyi Mátyás és Béres Attila történelmi musicalének bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. A Gárdonyi Géza regénye nyomán született színpadi változat a magyar történelem olyan eseményét idézi fel, amelyre büszkék lehetünk, amely erősítheti nemzeti identitástudatunkat – hangsúlyozta Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbát megelőző sajtótájékoztatón.

A Vigadóban december 4-én délelőtt összegyűlt népes szereplő és alkotó gárda is jelezte: óriási vállalkozásba fogott a társulat, hogy a fajsúlyos darabot rengeteg szereplővel, közreműködővel, zenekarral, táncosokkal, igényes és korszerű díszletben, egyedi virtuális környezetben és korhű jelmezekkel mutassa be. Seregi Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy „a nagyszerű társulat felvértezve áll rendelkezésre, hogy kitűnő előadást alkosson”.

A szereposztás érdekessége, hogy Dobó István figurájára az egri Gárdonyi Géza Színház művésze, Kelemen Csaba kapott meghívást, aki több, mint húsz éve játssza már ezt a szerepet. Hegedűs hadnagynak Kovács Nemes Andor érkezik Szabadkáról, ahonnan évekkel ezelőtt Katkó Ferenc szerződött Békéscsabára, aki most az előadás rendezője, közben eljátssza Török Bálintot is. Bornemissza Gergelyként Puskás Dánielt, Cecey Évaként Nádra Kittit láthatja a közönség. A gyermek Gergő és Vicuska szerepére kiírt casting eredményeként hat kisdiák kezdi el a próbákat: Laczkó Patrik, Szűcs Benkő, Szabó Hunor, Szabó Luca, Váróczy Lilla és Albrecht Jázmin. Jumurdzsákot Csomós Lajos, Sárközy cigányt Tege Antal kelti életre. Gábor pap szerepére visszatér Békéscsabára Beszterczey Attila, Szolimán szultán alakjára „hazalátogat” Gerner Csaba. De színpadra lép Mészáros Mihály, Nagy Erika, a Színitanház teljes csapata, a Balassi Táncegyüttes táncosai és 14 tagú zenekar, zenei vezető Rázga Áron.

Katkó Ferenc rendező a darabot úgy jellemezte, hogy nem musical, nem rockopera, minimális a szöveg, zenekar játszik, keveredik a történelmi valóság és a fantázia. A filmhez képest szűkített a színpadi variáció, kevesebb a szereplő, az a lényeg, hogy mégis élvezetesen tudják a színészek előadni, eljátszani, mert csak akkor lesz hiteles az előadás.

  • Azért is nehéz a feladat, mert ezt a művet mindenki ismeri, minden benne van, ami egy izgalmas darabhoz kell: szerelem féltékenység, árulás, kalandok, az amulett körüli rejtély. Adott minden, hogy mozgalmas, szerethető előadás legyen, hangulatokat szeretnénk közvetíteni mozgásokkal, kevés prózával, jó énekesekkel. Romantikus történelmi mesét szeretnénk elmesélni, megidézni azt a legendás kort, a hős várvédőket – hangsúlyozta a rendező.

Különlegesnek ígérkezik a díszlet, az a virtuális világ, amely „a kiterjesztett valóságot” hozza majd be a színpadra. Egyed Zoltán díszlettervező arról beszélt, hogy több síkban forgatható ledfalak érzékeltetik a helyszíneket, a várfalakat, a tájat, a füstöt, a ködöt. Ebbe a virtuális valóságba kerülnek Kiss Kata korhű jelmezei, a regényhez hű öltözetek.

A koreográfus Topolánszky Tamás Harangozó Gyula-díjas, Érdemes művész és Mlinár Péter, a Balassi Táncegyüttes táncosa.

Az Egri csillagok bemutatóját 2020. január 14-én láthatja a Jókai Színház közönsége.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Lipták Szabolcs/ A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg