fbpx Egy nap a versekért – 24 órás versfolyam a Jókai Szalonban | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. április 10., kedd      18:25

Jelenlegi helyEgy nap a versekért – 24 órás versfolyam a Jókai Szalonban


A magyar költészet napja alkalmából már hetedik éve szervezi a nagy sikerű felolvasó fesztivált a Békéscsabai Jókai Színház. Ilyenkor több mint fél ezer versszerető békés megyei lakos szán egy-egy percet a megemlékezésre és olvassa fel kedvenc versét a szalonban.

Közjogi méltóságok, közéleti szereplők, művészek, írók-költők mellett az ovisok és a kisiskolások is színpadra állnak a 24 óra alatt. A versszeretők köréből nem maradnak ki a rendőrök sem. Dr. Vargáné Szombati Andreaszerint nagyon fontos a szépirodalom a hétköznapokban.

– A kívülállók azt gondolhatják, hogy mi rendőrök rendszeresen csak a száraz, jogi szövegeket olvassuk. Akár vers egy, vagy bármilyen szépirodalmi mű kerül a kezembe, vagy éppen a kisfiammal olvasunk, úgy érzem, hogy nemcsak ismereteket kapunk és a szókincsünket bővítjük, hanem bizonyos érzéseket is közvetítenek ezek a művek. Feltöltenek és erőt adnak a hétköznapokhoz – emelte ki a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságsajtószóvivője.

A Színitanház növendékei a Kossuth-díjas Nagy László halálának 40. évfordulójáról is megemlékeznek a költő verseivel. Ők is elhozták saját kedvenceiket.

– Az ember ki tudja fejezni magát és megmutathatja a gondolatait a verseken keresztül. Szerintem ha ezt a kis darabot hitelesen megmutatjuk magunkból, akkor a közönségnek is jó érzés lehet, ha szép verseket hallhat – fogalmazott Király Alexandra, a Színitanház hallgatója.

A Békéscsabai Médiacentrum főszerkesztője és szerkesztői is csatlakoztak a 24 órás versfolyamhoz. A klasszikusokon túl kortárs írások is porondra kerültek. 

Azt nem kell hangsúlyozni, hogy a magyar költészet mennyire gazdag és csodálatos – fogalmazott a színház igazgatója. Ennek pedig mindig teret kell adni – tette hozzá.

– Költészet, irodalom és színház nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes! Az a csodálatos benne, hogy ilyenkor mindenki eljöhet egy vers erejéig. Szervezzük természetesen, ennek van egy rendje, de akárki jelentkezhet – nyilatkozta Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár is eljött a rendezvényre és ő is készült egy verssel. 

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár és Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója

– Az ember teljesen máshogy tudja értelmezni, akár a saját élete, akár a környező világ vonatkozásában mindazt, amiért megszülettünk erre a világra. Nagy élmény hallgatni és nagyon nagy élmény az is, ha valakinek van bátorsága el is mondani a kedvenc versét – hangsúlyozta.

Szerda délben József Attila születésnapján ér véget a 24 órás versfolyam, ahová addig is minden érdeklődőt szeretettel vár a Jókai Színház.

 

Forrás: Behír


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. október
 

Keresés

Keresés űrlap