fbpx Elnémult harangok - újra színpadon | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. december 01., szombat      23:12

Jelenlegi helyElnémult harangok - újra színpadon


Rendkívüli érdeklődés előzte meg és kísérte Rákosi Viktor – Nemlaha György Elnémult harangok című darabjának premierjét december elsején a Békéscsabai Jókai Színházban. Pataki András értékes, színvonalas előadást rendezett, amelyet kiváló színészi alakítások tesznek emlékezetessé.
 
Rákosi Viktor regénye, az Elnémult harangok 1903-ban jelent meg és hamar bestseller lett, a színházak évtizedekig játszották adaptációját, kétszer is megfilmesítették. A sikersorozatot a kommunista rezsim törte meg, a drámát betiltották, a filmeket megsemmisítették. A regény Nemlaha György átdolgozásában és Pataki András rendezésében került most újra színpadra. 
 
A történet egy erdélyi faluban játszódik a XX. század elején, ahová új református lelkész érkezik, aki a szegények vigasztalója, a magyarság megtartója akar lenni. Simándy Pált küldetésétől nem rettenti el a nyomor, a babona, a fogyatkozó gyülekezet, de még a román ortodox egyház képviselője sem. A történelmi szálat a fiatal teológus és a pópa lánya közötti szerelem teszi még izgalmasabbá, majd még az is kiderül, hogy Florica apja bukaresti ügynök.
 
Az előadásból a méltó történelmi emlékezés és a közösség erejét hirdető üzenet csendül ki.
 
Kitűnő csapatmunka jellemzi a produkciót, a főbb szerepekben Czitor Attila, Mészáros Mihály, Csonka Dóra, Nagy Éva, Veselényi Orsolya, Katkó Ferenc, Csurulya Csongor, Szőke Pál nyújt emlékezetes alakítást. 
 
A díszletet Lenkefi Réka, a jelmezeket Vesztergombi Anikó tervezte.   
Fotó: A-TEAM
 
 

h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap