2015. december 07., hétfő      00:57

Jelenlegi hely

Érdekességek Neil Simonról


Az amerikai irodalom egyik legnépszerűbb és legismertebb vígjátékszerzője, Neil Simon több mint harminc színdarabot és legalább ennyi filmforgatókönyvet írt. Oscar- és Tony-díj jelöléseinek a száma meghaladja bármely más íróét. Bár a mai napig alkotó Simon hazája egyik legfelkapottabb színdarabírója, a nagyközönség mégis inkább filmjei által ismerheti. Elég, ha csak a Mezítláb a parkban, a Fogd a nőt, és fuss, a Meghívás egy gyilkos vacsorára sziporkázó poénjait idézzük fel, máris tudjuk, hogy alkotójuk a humor igazi mestere – s azt, hogy „komolyabb” művek írójaként is kiváló, jelzi Pulitzer-díja is (1991). Mezítláb a parkban című darabját, Tege Antal rendezésében, december 8-án mutatja be színházunk. 

Neil Simon New Yorkban nőtt föl, a Nagy gazdasági világválság idején, szülei pénzügyi nehézségei rányomták a bélyegüket a házasságukra, így gyermekkora többnyire boldogtalan és bizonytalan volt. Gyakran keresett menedéket a moziban, élvezte az első nagy mulattatók, köztük Charlie Chaplin alkotásait, és ez ösztönözte, hogy vígjátékíró legyen. Karrierjét rádió- és tévésorozatokkal kezdte a negyvenes évek végén. Első darabjait az ötvenes években írta, s hamar felfigyelt rá a szakma. A Broadway-n 1961-ben mutatkozott be, és pályája innentől töretlenül ívelt felfelé. Egy szezon alatt egyidejűleg négy sikerdarabját is játszották a Broadwayn, és 1983-ban ő lett az első élő drámaíró, akiről színházat neveztek el New Yorkban.

Neil Simon első házasságának élményeiből merítve írta meg a Mezítláb a parkban címmel immáron több mint harminc év sikerrel játszott örökérvényű darabot. A karótnyelt ügyvédet Czitor Attila, sugárzóan szép és szertelen feleségét Gubik Petra, a folyton aggodalmaskodó mamát Fehér Tímea, a neki (is) udvarló szomszédot Katkó Ferenc játssza.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+