fbpx Erdélyi szórványtelepüléseken is bemutatja majd az Árgyélus királyfit a Jókai Színház | Békéscsabai Jókai Színház
  2021. január 29., péntek      06:15

Jelenlegi helyErdélyi szórványtelepüléseken is bemutatja majd az Árgyélus királyfit a Jókai Színház


Árgyélus szerepében Czitor Attila lesz látható
Árgyélus szerepében Czitor Attila lesz látható

Megkezdődtek az Árgyélus királyfi című mesedarab olvasópróbái a Békéscsabai Jókai Színházban. Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona történetének számos változata létezik, az 1600-as évektől írott formában is hódít, Magyarországon Miskolcon került színre 1815-ben.

Népmeséből – a színrevitelek hatására is – sokat változott, nem nehéz felfedezni a rokonságot Petőfi János vitézével, Vörösmarty Csongor és Tündéjével sem.

A mi előadásunkon a három helyett egy királyfi lép színre, a címszerepet Czitor Attila alakítja. Az egyórás előadás gazdag képi világgal, szép díszlettel, igényes jelmezekkel kerül színre, s a gyermekközönség mellett a felnőttek figyelmére is számíthat, hiszen pergő, humoros szöveggel, az olasz vásári komédia elrajzolt karaktereinek tréfáival szórakoztat majd bennünket. Az előadás szövegét Tapasztó Ernő írta. Tündérszép Ilona szerepében Nádra Kittit láthatjuk, Tóbiás, Árgyélus barátja Katkó Ferenc lesz, míg a Javasembert Csomós Lajos alakítja.

A produkció érdekessége, hogy két évtizede az Árgyélus királyfi 350 előadást ért meg színházunkban, az akkori szereposztás címszereplője, Tege Antal most a Királyt személyesíti meg, és a darabot is rendezi, rajta kívül még Nagy Erikát láthatjuk a régi szereplőgárdából.

Előadásunk a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával, az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2020.” projekt keretében valósul meg. A próbák már a tavalyi esztendőben megindultak, de a járványhelyzet miatti korlátozások a munkát lehetetlenné tették.

A szigorítások enyhültével az előadást több olyan erdélyi szórványtelepülésre kívánjuk eljuttatni, ahová ritkán jut el magyar nyelvű, hivatásos színházi produkció.

Az Árgyélus királyfi műsorváltozás következtében váltja Sinkó Adrien: Tihany Tündér című gyermekdarabját, amelyet a jövő évadban fogunk bemutatni. A pandémiás helyzet miatt kényszerül színházunk erre a lépésre, mert a huszonnégy helyett hét előadásra csökkent gyerekbérletszám miatt gazdasági szempontokat is figyelembe kellett vennünk.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. március
 

Keresés

Keresés űrlap