fbpx Eredményes drámapályázat a rendszerváltoztatásról | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. április 04., szerda      18:13

Jelenlegi helyEredményes drámapályázat a rendszerváltoztatásról


A Békéscsabai Jókai Színház és a Bárka folyóirat éppen egy évvel ezelőtt, 2017. április 4-én drámapályázatot hirdetett a rendszerváltoztatáshoz kapcsolódóan. Közelmúltunk e meghatározó politikai, gazdasági és társadalomtörténeti eseménysorozatával, folyamatával való színpadi szembenézés bármilyen formáját lehetségesnek és jogosultnak tartottuk, így műfaji megkötésünk a pályázattal kapcsolatban nem volt.

A pályázatot nem véletlenül hirdettük meg 2017. április 4-én, ahogy a művek beadásnak határideje sem véletlenül 2017. november 7. volt. Pályázni nyomtatásban és interneten még meg nem jelent, valamint színpadon még be nem mutatott művel lehetett. Kezdeményezésünket rendkívüli érdeklődés kísérte, a beadott pályázatok nagy száma, a rendszerváltozás legkülönbözőbb aspektusainak, legkülönbözőbb műfajú feldolgozása alapján rendkívül eredményesnek és sikeresnek is tekinthető. Három országból 89 pályázó 102 pályaművet adott be, volt, aki 4, illetve 6 darabbal pályázott.

A zsűrizés folyamatában Árkosi Árpád rendező, Darvay Nagy Adrienne színháztörténész, Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, Merő Béla rendező, Seregi Zoltán rendező, színházigazgató, Zalán Tibor író, dramaturg vett részt.

A zsűri értékelésekor a rendszerváltozás megidézése és az esztétikai szempontok mellett leginkább a színpadon való megjelenítés lehetőségeire figyelt. Mindezek alapján nem sok színpadon sikerrel előadható, jól játszható, életszerű karakterekkel és érdekes, fordulatos, erős konfliktusos történettel bíró, színvonalas alkotást talált. Kiugróan jó és változtatások nélkül bemutatásra alkalmasakat pedig egyáltalán nem. Ezért kevés alkotást tudtunk díjazni.

A zsűri három kategóriában ítélte oda a következő díjakat:

Vígjáték    
Lackner László Téblábolók 1.000.000 Ft
Szombath András Tigrisek 500.000 Ft
     
Színmű    
Csikós Attila Gorennye 1.000.000 Ft
Kiss Judit Ágnes A lázadó 500.000 Ft
     
Tragédia    
Maruszki Balázs Mennyből az angyal 1.000.000 Ft
Pruzsinszky Sándor Mosolycsekk… 500.000 Ft

 

A pályázat kiírói minden egyes pályázónak köszönettel tartoznak, amiért komolyan vették a lehetőséget, felhívásunkra létrehozták új műveiket. További eredményes alkotómunkát kívánunk mindannyiuknak!

Békéscsabai Jókai Színház

Bárka


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg