fbpx Érzelmileg a Mester szerepe érint meg igazán | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. szeptember 22., kedd      14:22

Jelenlegi helyÉrzelmileg a Mester szerepe érint meg igazán


Varga Miklóssal, A Megfeszített főszereplőjével beszélgettünk.

- Az Ön hangján szól a fejünkben az István, a király, és húsz éve hallhatjuk a Mester szerepében is. Sok-sok tapasztalattal rendelkezik előadóművészként, hogy látja, miben más, miben új ez a békéscsabai Megfeszített?

- Nem mondanám, hogy új. A beszélgetésünk előtti percekben is ezt az előadást néztem. A Margitszigeten és Csíksomlyón is játszottuk, játszottam, most ismét részese lehetek a darabnak. Pályafutásom egyik legszebb szerepeként tartom számon. Sokan kötik hozzám az István, a királyt, de érzelmileg a Mester érint meg igazán.

- Nemrégiben komoly hangszálproblémája volt, a rajongói aggódtak az egészségéért. Nem tűnik merész lépésnek ilyen mértékű terhelés, a mi kilenc előadásunk és a többi fellépés?

- Az hála Istennek a múlté! Tavaly novemberben történt: túlterhelt a színház, a koncertek, a szervezetem pedig jelzett. A hangszál egy nagyon vékony izom, kiderült, hogy bevérzett. Három hónapos pauza következett, sem énekelni, sem beszélni nem szabadott, de ezzel elkerülhettem a nagyobb bajt, a műtétet. Márciusban vadonatúj CD-t énekeltem fel, a zenész kollégák azt mondták, hogy soha olyan jól nem szólt a hangom.

- A rockopera nagyon fiatal műfaj. Mit gondol, alkalmas arra, hogy a fiatalok történelmi és erkölcsi nevelését kiegészítsük vele?

- A rockopera a rockzenére épül, a XX. és XXI. század legerőteljesebb kifejezőeszköze, szerintem minden fiatalt megfog. Ennek segítségével lehet az ifjúságot nevelni, befolyásolni.

- Hallottam olyasmiről, hogy a tanulóknak történelem órán az István, a király alapján mutatták be első uralkodónk trónra lépésének válságos pillanatait.

- A gyerekeim hazahozták a történelemkönyvüket, amiben ott volt a fényképem az István, a királyból. (nevet)

- Kiveszi a részét a koronavírus elleni védekezésből, mértékletességre figyelmeztet, óva int. Ön szerint biztonságos egy színházi előadás?

- Nagyon fegyelmezettnek kell lennünk, hogy a még nagyobb bajt elkerüljük. Szeptember 25-én lesz A Megfeszített bemutatója a Jókai Színházban. Okkal-móddal tart tőle az ember, hogy be tudjuk-e mutatni a darabot. Márciushoz képest nagyon sokat tapasztaltunk. Ha az előadáson mindenki komolyan veszi a védekezést, felveszi a maszkot, akkor szerintem meg tudjuk tartani az előadásokat.

- Milyen dalokat, friss szerzeményeket hallhatunk a közeljövőben Öntől?

- Szeptember 15-én jön ki a vadonatúj albumom Ébredés (száz év magány után) címmel, a trianoni évfordulóhoz kapcsolódva. Ezek a dalok nem a nemzeti sérelmeinkről szólnak, hanem a helytállásról: bár szerettek volna eltüntetni bennünket, mégis itt vagyunk, a magyar nemzet életképes, helye a van a Kárpát-medencében. Ezért születtek a pozitív hangulatú dalok, mert itt van a helyünk.

                                                                                                                                              (Szilágyiné Szabó Ágnes)

 

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2021. április
 

Keresés

Keresés űrlap