fbpx Folk&Roll a TERMÉSZETÉRT | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. január 26., vasárnap      19:00

Jelenlegi helyFolk&Roll a TERMÉSZETÉRT


A Folk&Roll, Békés megye néptáncosai jótékonysági estet szerveznek a természetvédelem ügyéért. Számos támogató állt melléjük, és továbbiak csatlakozását várják, hogy a 2020. február 14-én 19 órától tartandó jótékonysági műsorukkal minél többet tehessenek a természetvédelemért.

A Folk&Roll hívására a Békéscsabai Jókai Színház, a Napsugár Bábszínház, a Talléros és a Rokodál zenekar adja a keretet ahhoz, hogy hét Békés megyei és az Arad megyei Zerind néptánccsoportjai lépjenek színpadra a jótékonysági esten. A Jókai Színház a helyszín és a technika biztosításával támogatja a nemes kezdeményezést.

Minden jótékonysági estnek megvan a saját célja. Ebben az esetben a címben jelzett TERMÉSZET kerül a középpontba.

A Folk&Roll egy 4 fős, néptáncosokból álló Békés megyei társulat. Műsoraikban korszerű hangzásvilágba ágyazva jelenítik meg a magyar nép táncait, mint a magyar kultúra egyik alappillérét, ugyanakkor a nemzetiségeink folklórkincséből is merítenek.

A társulat vallja: számtalan érték van körülöttünk, mint a természet, vagy a kultúránk. Mind a kettőre lehet féltve tekinteni. A kultúránkra, a hagyományainkra is mondják, hogy őrizni és ápolni kell. A Folk&Roll hiszi, hogy a hagyományainkat leginkább meg kell ismerni, meg kell tanulni, és ezek után meg kell élni, hogy az életünk részévé válhasson.

A kultúránk mellett a természet is hasonló „cipőben jár”. Bár körülvesz és éltet bennünket, ma már nem ismerjük, és úgy tűnik, mintha csak „Ő” lenne értünk. A természeti értékek védelme nemcsak örökségvédelem, hanem a jövő generáció jó életminőségének garanciája is. A globális környezeti problémákat itt, helyben tudjuk a leghatékonyabban megoldani. Ehhez nincs másra szükség, mint a helyi identitás erősítésére, akár a kultúra, akár a természet értékeinek megőrzésén keresztül.

Éppen ezért gondolta a társulat, hogy ezt a két értéket egymás mellé állítva szólítja meg - elsőként saját otthonukban - a Békés megyében élőket -, hogy tegyenek valamit, amivel viszonozhatják a természetnek azt, amit eddig kaptak tőle.

Tudják, hogy a világot egy akcióval nem lehet megmenteni, de hiszik, hogy sok apró kezdeményezés kell a nagy dolgok létrehozásához. Elsősorban a szemléletformálásban látják a lehetőséget, és hiszik, hogy az előadóművészet eszközeit is lehet hatékonyan ennek az ügynek a szolgálatába állítani.

A Békéscsabai Jókai Színházban megrendezésre kerülő Folk&Roll a Természetért című jótékonysági est közreműködői: a békéscsabai Talléros és a Rokodál zenekar, a Balkán Táncegyüttes, Soós Emőke és Berta János, a Napsugár Bábszínház színészei, az orosházi Harangos, a gyulai Harruckern, a békési Belencéres, a szarvasi Tessedik, a gyomai Körösmenti, az Eleki és a Zerindi (Arad megye) Táncegyüttesek, a Folk&Roll; Drimba Máté, Földesi Márton, Móricz Bence, Szilágyi András.

A Békéscsabai Jókai Színház, a Napsugár Bábszínház és a Folk&Roll a befolyó összegből a békéscsabai Hatvanezer Fa Egyesületet is szeretné támogatni, akiknek a vezetői is - Duray Balázs, Poilák Pál és Ulbert Zoltán - az esemény résztvevői lesznek.

A társulat további céljai:

Az esten résztvevő táncegyüttesek városaiban is alakuljon meg egy, a Békéscsabaihoz hasonló mozgalom, és egymást segítve, kezdődjön el a megyei szintű cselekvés. A város belterületi és külterületi fásítása, illetve erdősítése egyaránt fontos.

Általános iskolák figyelmét is szeretnék felhívni ennek fontosságára, legyen az iskolákban a ballagó osztályoknak elültetett fája. Tanításmentes iskolanapon ültessenek fákat az udvarra, az iskola köré. Ennek mintájára óvodákban is meg lehetne valósítani, hogy már a kisgyermekek részesei legyenek a környezeti értékek védelmének. Bicikli utak, újonnan épülő autóutak mentén kerüljön sor ültetésre.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022. július
 

Keresés

Keresés űrlap