fbpx Game Over! | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. október 26., péntek      14:44

Jelenlegi helyGame Over!


A Békéscsabai Jókai Színház október 12-én, pénteken este mutatta be Seregi Zoltán rendezésében az első „desszertet” – ahogy az előadás rendezője, a színház igazgatója nyilatkozta – vagyis ebben az évadban az első kamaradarabot a stúdiószínházban. Anthony Schaffer Detektívjátszma című krimi-vígjátéka igazi különlegesség, igazi desszert. Az előadás érdekessége, hogy a darabot Seregi Zoltán már rendezte főiskolásként, akkor Köröspataki Kiss Sándor fordításában Mesterdetektív címmel, most a rendező maga fordította újra a szöveget, hogy elképzelésének jobban megfeleljenek a szereplők által mondottak. (Galambos Edit kritikája)

Andrew Wyke (Katkó Ferenc) gazdag, előkelő angol krimiíró, aki szenvedélyes játékos – amit folyamatosan űz, tele a lakása megkezdett, gondolkodást igénylő játékokkal –, meghívja Milo Tindle-t (Tege Antal), akiről tudja, hogy a felesége szeretője és őrült játékba kezd, hogy megleckéztesse a mit sem sejtő férfit. Beleviszi egy olyan játszmába, amiből nincsen visszaút. A második felvonás maradjon titok, hiszen feszült, izgalmas előadásról van szó.

A nagyon jól felépített előadás Katkó Ferenc és Tege Antal számára egyrészt hatalmas koncentrációt igényel, másrészt két tehetséges színművész számára igazi jutalomjáték. Jól kitűnik a két férfi mentalitásbeli, értékrendbeli különbözősége. Míg Wyke a maga alkotta álomvilágban, játszmák között éli gondtalan életét, kitalált történetei között, addig Tindle két lábbal áll a földön, bár pénze kevés, hisz a szerelemben, abban, hogy a szerelem többet ér a pénznél. Hogy mégis miért megy bele az író alkotta, tervezte játszmába… ez már az előadás egyik titka, amit mindenkinek magának kell megfejtenie.

Remek humorú, ötletes, mégis végig feszült előadás született, ahol a színművészek kiváló alakítással hitették el a közönséggel a színpadon történteket.

Kiss Kata, aki súgó, ügyelő és rendezőasszisztens is volt, már számos előadás látványvilágát tervezte meg – így vélhetőleg a rendezővel közösen – a meglévő díszletekből, jelmezekből választottak, és nagyon barátságos nappalit rendeztek be a stúdiószínházba, hiszen külön díszlet- és jelmeztervező nem volt.

Az évad első kamaradarabja megszületett, és még hármat terveznek, érdemes lesz szemezgetni, mert e művek színpadra állítása nagyon jó, a színművészeknek, mert lehetőségük van kétszemélyes, háromszemélyes előadásokban szinte végig színpadon lenni, ami számukra – úgy gondolom – nagyobb kihívás, nagyobb felelősség. (Írom ezt akkor, amikor Katkó Ferenc, Tege Antal, de Tarsoly Krisztina és Bartus Gyula is sikeres egyszemélyes előadásokat hoztak létre a közelmúltban.)

A kamara-előadások legnagyobb nyertesei azonban mi, a közönség vagyunk!

Galambos Edit

Fotó: A-TEAM/Nyári Attila


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2021. november
 

Keresés

Keresés űrlap