fbpx Hajós trianoni emléktúra | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. október 30., péntek      21:56

Jelenlegi helyHajós trianoni emléktúra


Az Élővíztől az óceánig címmel mutatta be hatvanegy napos hajótúráját Józsa Péter kapitány, Szilágyi Ferenc első tiszt és Karsay Péter matróz, akik 2600 folyamkilométert tettek meg 347 zsilipet érintve, hogy bebizonyítsák: kellő felkészültséggel Békés megyéből is el lehet jutni vízi úton Párizsig és az óceánig. 

A Kadelka László vezette beszélgetésen vetített képes beszámolót láthattunk, többek között arról is, hogy a Szalonta nevű hajó legénysége a Hajós trianoni emléktúrán Magyarország elszakított területeiről származó, általuk gyűjtött földet helyez el a trianoni palota előtt Versailles-ban. Az utazás másik célja volt, hogy tisztelegjenek gr. Széchenyi Ödön emléke előtt a Szajna-parton elhelyezett emléktáblájánál, s egy Békéscsabán készített koszorút helyezzenek el a magyar, ezen belül a Békés megyei hajósok nevében. Gróf Széchenyi Ödön volt az, aki Hableány nevű hajóján első magyarként jutott el vízen Pest-Budáról Párizsig, 1876-ban. A túra harmadik célja volt, hogy az Atlanti-óceánig jussanak, hiszen a korábbi években a Fekete-tengeren és az Északi-tengeren is jártak hasonló feltételekkel.

Az utazáson mintegy 500 fénykép készült. A hetven évhez közel lévő hajósok szerint helytállásra, az emberélet megbecsülésére tanít egy ilyen hosszú hajóút. Elvitték hírét városainknak, Békés megyének, Magyarországnak, és a Szalonta tatján ott lobogott a magyar zászló.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg