fbpx Hamlet „kifordítva” | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. július 11., szerda      12:49

Jelenlegi helyHamlet „kifordítva”


Rosencrantz és Guildenstern halott címmel Hamlet átiratok kerülnek színre a Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon a Gyulai Várszínházban. Az előadást Tapasztó Ernő rendezi, Tege Antal és Gulyás Attila játssza a két főszerepet. 

- Tom Stoppard darabja tulajdonképpen a Hamlet „kifordítva”, hiszen a nagy dráma két kis szereplőjének szemszögéből láttatja a világot. Ezeknek a kisembereknek fogalmuk sincs, mi zajlik a királyi udvarban, mi is történik velük valójában – magyarázta Tege Antal a színmű lényegét.

A Jókai Színház művésze rendezte korábban a Lóvá tett lovagokat, Shakespeare-t a világirodalom és a színház alappillérének tartja. Most színészként Rosencrantz alakját kelti életre az előadásban. Mint mondta, Tapasztó Ernő rendező erőteljesen meghúzta Stoppard művét, csak a sűrűjét hagyta meg. Beemelt viszont több részt a Hamletből, hogy az emberi kiszolgáltatottság még jobban kicsendüljön a tőmondatokból. 

Guildenstern szerepét játszani nagyon nagy kihívás számomra, s örülök, hogy nagyszerű színészkollégákkal lehetek együtt az előadásban. Mivel ez aradi koprodukció és a főpróbahetet Aradon töltjük, az ottani színházi technikával is megismerkedünk. Érdekes más módszereket látni, mint ami nálunk jellemző – mondta Gulyás Attila.

A Jókai Színház művésze nem először lép színpadra Shakespeare darabban, játszotta Rómeót és főszereplő volt a Tévedések vígjátékában.

                                    Tom Stoppard darabjának próbái a gyulai várban kezdődtek, majd Aradon folytatódtak, a képen Gulyás Attila és Tege Antal.

Az eredetileg filozofikus mű az ígéretek szerint nagyon izgalmas előadás lesz, tele akcióval, az egész várat belakják majd. A két főszereplő mellé hat további színész társul, főleg aradi, erdélyi művészek, a színészkirályt Megyeri Zoltán játssza, aki Tatabányáról érkezett.

A Shakespeare Fesztiválon a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadást két alkalommal láthatja a közönség, július 14-én és 15-én, szombaton és vasárnap. A Gyulai Várszínház, az Aradi Kamaraszínház és az Aradi „Ioan Slavici” Klasszikus Színház közös produkciója a tervek szerint tovább él majd különböző Shakespeare fesztiválokon és a kőszínházakban.

Niedzielsky Katalin

Fotó: behir.hu


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2021. november
 

Keresés

Keresés űrlap