fbpx Hazaviszik az Ősvigasztalást | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. május 31., péntek      15:57

Jelenlegi helyHazaviszik az Ősvigasztalást


A Békéscsabai Jókai Színház három alkalommal adja elő Tamási Áron: Ősvigasztalás című színdarabját Erdélyben, utazás előtt Mészáros Mihály, a darab egyik főszereplője osztotta meg velünk gondolatait.

Az Ősvigasztalás falusi bírója, Mészáros Mihály nagyon szereti és tiszteli Tamási Áron munkásságát, s arra emlékeztetett, hogy ez a színmű sokáig fiókban volt, és fantasztikus üzenettel bír.

- Kiemelkedő szerepe van ebben a darabban a hagyomány őrzésének, ápolásának, illetve a jelenkor és a hagyományos értékek konfliktusának. A hagyomány tiszteletéből születő cselekedet, hogy a főszereplő - a bátyja kérésére - elégeti a holttestét, ellentmond a modern kor szemléletének - mondta Mészáros Mihály. - A bíró szerepe nagyon ambivalens, egyrészt még a hagyománytisztelő generáció tagja, viszont hivatalból szolgája a modern törvényeknek, így a szerepen belül kialakul egy sajátos feszültség. Ráadásul ez az egyetlen olyan szerep a színműben, amely humoros oldallal is rendelkezik, a darab közepe táján felbukkanó humoros rész enyhíti a nézőkben kialakuló feszültséget.

Az erdélyi vendégszereplést a színművész különleges eseménynek nevezte, hiszen "hazaviszik a darabot". Mint fogalmazott, nagy felelősség Erdélyben játszani, mert olyan embereknek adják elő, akik többet tudnak a színmű gondolati hátteréről, mint a színészek, ezért egyfajta megmérettetésen megy keresztül az előadás.

Rácz Attila

Fotó: A-TEAM

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap