fbpx Hét lányra nem könnyű darabot találni | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. február 13., csütörtök      20:05

Jelenlegi helyHét lányra nem könnyű darabot találni


Heten végeznek a békéscsabai Színitanházban, vizsgaelőadásként az Öt nő az esőben című darabot adták elő február 11-én a Jókai Szalonban. Mesterségtanáruk Seregi Zoltán, az iskola és a Jókai Színház igazgatója sokoldalú társaságként jellemezte a végzős évfolyamot.

A Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola békéscsabai tagintézményében a 3. éves végzős színészek befejezték a 2+1 éves duális képzést, ami azt jelenti, hogy az iskolai elméleti oktatás mellett gyakorlati képzésre a színházban kaptak lehetőséget. Seregi Zoltán szerint a Színitanház specialitása és óriási előnye, hogy a hallgatók a színházi előadásokban vehetnek részt, ami kevés helyen adatik meg. Az igazgató azt is elárulta, hogy hét lányra nem könnyű darabot találni, bár már van ebben némi tapasztalata, egy korábbi évfolyamon is hat lány volt.

  • Amikor a hallgatók színházi produkciókban vesznek részt, együtt dolgoznak különböző rendezőkkel, koreográfusokkal, tervezőkkel és természetesen a színészekkel, akiktől nagyon sok új impulzust kapnak, új módszereket tanulnak, tehát fejlesztik a képességeiket – mondta Seregi Zoltán. - A végzős évfolyamon nemcsak Békés megyei, hanem az ország különböző részeiből származó hallgatók tanultak, többen itt maradnak a Jókai Színházban. A társulat 80 százaléka ebben az iskolában végzett színész. Akik nem színészként dolgoznak majd, a háttérszakmákban tudnak elhelyezkedni rendezőasszisztensként, súgóként, ügyelőként, kellékesként.

Az igazgató értékes csapatnak nevezte a végzős színészeket, mint mondta, többen jól énekelnek, táncolnak, minden évben feltűnik pár különleges tehetség.

Február 10-én és 11-én nemcsak a végzős színészek vizsgáztak, hanem mindhárom évfolyam hallgatói. A 2019/2020-as tanév 2. éves, végzős gyakorlatos színészei (két fiú, két lány) jeleneteket adtak elő Szigligeti Ede Liliomfi című színművéből, a mesterségtanáruk Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész. Az első éves gyakorlatos színész hallgatók (öt fiú!, ami külön öröm, évek óta nem volt ilyen jó arány, és négy lány) Etűdöket adtak elő, mesterségtanáruk Katkó Ferenc színművész, rendező.

Niedzielsky Katalin

Fotó: A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg