fbpx Hús-vér ember | Békéscsabai Jókai Színház
  2016. március 11., péntek      00:10

Jelenlegi helyHús-vér ember


Katona József Bánk bán című darabját Szabó K. István rendezésében mutatja be színházunk. A címszerepben  Demeter András színművészt láthatja a közönség, a Békés Megyei Hírlap vele készült  interjúja alább olvasható.

Pár éve azt nyilatkozta, szinte mindenki szentségtörést követ el, aki hozzányúl Katona József művéhez. Miért? – kérdezte lapunk a Bánk bánt alakító Demeter Andrást.

 – A percepció miatt. Minden színpadi, de akár irodalmi mű esetében igaz, hogy kialakul róla egy saját elképzelés. Vannak olyan szerzemények, melyek továbblépnek ezen, és a vélemény paradigmává válik. Egy olyan szintre lépnek ezáltal, hogy minden más ellentmondásnak tekintető. A darab, akárhányszor játszották, valamilyen torzításokon keresztülment, ez vezetett oda, hogy szinte vétek hozzányúlni.

 – Azt is mondta, hogy a Bánk bán hús-vér emberekről szól. Milyen ember Bánk bán?

– Nagyon is hús, nagyon is vér. Nem egy lángész, de nem is buta. Átlát mindenféle cselszövésen, mesterkedésen, képes összerakni az információt, van benne nyomozói véna. Túlságosan következetes azonban egy eszméhez, a király iránti hűséghez, és változtatni csak a törvény eszközeivel akar. Ennek lesz áldozata: egy hirtelen felindulásból elkövetett ember- ölés miatt minden más fordulatot vesz. Itt teljesedik ki a személyes tragédia. Azt teszi reflexből, ami ellen küzdött. –

Nehéz volt hozzányúlni ehhez a karakterhez? – Nincs olyan figura, amelyikhez könnyű lenne. Mindegyiknek megvan a maga titka. Meg kell tudni fejteni, és ami a legnehezebb, meg kell tudni mutatni. Ezt azonban minden szerepnél be kell járni, ebben Bánk bán sem különbözik a többitől. A nehézsége az, hogy Katona József műve egyedien tömör, az egész a ki nem mondott dolgokra épül. Többet gondol, mint amit mond – ezt nehéz megcsinálni úgy, hogy a történet mégis érthető legyen.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. október
 

Keresés

Keresés űrlap