fbpx Igazi vígjáték, ajándék a közönségnek | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. február 06., csütörtök      21:46

Jelenlegi helyIgazi vígjáték, ajándék a közönségnek


Murray Schisgal Szerelem, ó! című vígjátéka színházban és filmen egyaránt nagy siker világszerte. Az amerikai szerző darabját, amely három ember különös sorsát tárja elénk, március 6-án mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház az Intimtérben.

A darabválasztásról, a vígjáték előéletéről, Magyarországra kerülésének különleges történetéről és a szereposztásról tájékoztatta Seregi Zoltán igazgató és Katkó Ferenc rendező február 6-án a sajtónyilvános olvasópróbán résztvevőket. Három napon belül ez volt a harmadik olyan rendezvény, amely új bemutatót hirdetett meg, illetve jelezte, hogy elkezdődtek a próbák a következő premierekhez, miközben folyamatosan négy különböző előadást láthat a közönség. Seregi Zoltán úgy fogalmazott, hogy gőzerővel dolgoznak, teltházzal játszanak, és a nagyszínpadi előadások mellett szereti a közönség a stúdiódarabokat; a Szerelem, ó! című vígjátékkal remélhetőleg folytatódik az Intimtér sikerszériája.

Schisgal vígjátékát 1965-ben mutatták be a New York-i Broadwayn, 1967-ben film készült belőle Jack Lemmonnal és Peter Falkkal. Magyarra Karinthy Ferenc fordította, és a ’60-as évek közepén mutatta be Várkonyi Zoltán rendezésében a Vígszínház - Darvas Ivánnal, Ruttkai Évával és Bárdy Györggyel. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy Katkó Ferenc igazi jutalomjátéknak nevezte a bohózatot, s mint viccesen megjegyezte, szívesebben játszana benne, mint hogy rendezi…

Érdekes a történet: 15 év után találkozik két régi iskolatárs. Miltnek – akit Csomós Lajos játszik - jól megy sora, nagymenő, sikeres, nős ember. Harry viszont – Tege Antal alakítja - hiába kereste élete értelmét, épp’ a folyóba akarja vetni magát. Milt próbálja meggyőzni, hogy a szerelemért érdemes élni, saját feleségét ajánlja fel a barátjának… S akkor megjelenik a Nő – Liszi Melinda - , és természetesen minden megváltozik a két férfi életében.

Katkó Ferenc elmondta: ebben az évadban „Várkonyi a sorsa”, rendezte az Egri csillagokat, amelynek Várkonyi Mátyás írta a szövegét és most rendezi ezt a stúdiódarabot, amit Várkonyi Zoltán hozott Magyarországra és rendezett. S itt még nincs vége a kötődéseknek! Milt szerepét Csomós Lajos játssza, aki a történelmi musicalben Jumurdzsák volt, Tege Antal pedig, aki most Harry figuráját kelti életre, Sárközy cigány. Végül a rendező elmesélte azt a legendát, amelyet Kelemen Csabától hallott, aki Dobó Istvánt játszotta. Eszerint Várkonyi Zoltán éppen Londonban volt, amikor telefonon értesült arról, hogy valamelyik Shakespeare-darab megbukott a Vígszínházban. Közölte, hogy a jobb felső fiókban ott a Szerelem, ó!, kezdjék el tanulni. Hazajött, három hét múlva bemutatták, akkora siker lett, hogy 15 évig játszották.

Groteszk, szatirikus bohózat készül, Katkó Ferenc igazi kellemes kikapcsolódást ígér a közönségnek. Elárulta, amikor először elolvasta, nem volt kérdés, kik kapják a szerepeket, a három színész remekül tud komédiázni. Reméli, az előadás legalább 12 évig műsoron marad…

Niedzielsky Katalin

Fotó: Bencsik Ádám/ A-TEAM

 

 

 

 

 

 

 

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg