fbpx Írtak és kinyíltak | Békéscsabai Jókai Színház
  2018. július 04., szerda      17:36

Jelenlegi helyÍrtak és kinyíltak


Nem csak a díjazott versek és novellák hangzottak el július 3-án a Szarvasi Vízi Színházban, a többi pályaműből is bekerült részlet a Korlátok nélkül című est válogatásába. Így a siketek és nagyothallók, vakok és gyengénlátók programján minden résztvevő nyert.

Az első vers- és novellaíró pályázatot 2016-ban írta ki a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a díjátadót akkor is Szarvason rendezték meg, majd egy versesestet a Jókai Színházban is tartottak. Tavaly csak Békéscsabán mutatták be a győztes alkotásokat, az idei tehát a harmadik pályázat, amelyhez már a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Szervezete is társult.

A pályázaton résztvevők közül többen mindkét műfajban küldtek alkotásokat, a 22 pályaműből 11-et díjazott a két szervezet tagjaiból és a színházi angyalcsapatból álló zsűri. Novella kategóriában 1. helyezést ért el Molnár Ilona Néma sikoly, 2. Kővári Mária A kutya, 3. Fodorné Hámori Ágnes A mi fiunk, szintén 3. Kelemen Györgyné Az unatkozó vízcsepp című művével. Közönségdíjat kapott Dudás Sándor Péntek 13 és Pis Mátyásné Sanyi bácsi elköltözik című munkája. Vers kategóriában 1. Szalayné Komlósi Gizella Megérintettél, 2. dr. Bércessy Lajos A tudós és a tehén, 3. Szilágyi Alex Szeme fénye című verse lett. A közönségdíjat Naszvadi István Arctalan sors és Bondár Zsuzsanna A tarhonya dicsérete című verse érdemelte ki.

Újdonság volt az idei díjkiosztón, hogy Komáromi Anett és Tarsoly Krisztina színművész úgy állította össze, illetve rendezte meg a műsort, hogy nemcsak a díjazott alkotások kerültek színpadra, hanem mindenkitől elhangzott az egész mű vagy egy részlet. A szerkesztett szöveghez hangulatfestő zenéről Sallai Zsóka gondoskodott. Színészek és színitanházas hallgatók adták elő a műveket Szlaukó-Fischer Nóra jelnyelvi tolmács közreműködésével, a Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság segítette a résztvevők utazását és elszállásolását. A szarvasi önkormányzat a két első helyezettet még külön is jutalmazta, akárcsak Galambos Edit, az est háziasszonya.

Komáromi Anett köszöntötte a vendégeket, köztük a SINOSZ  országos alelnökét, Sáfrány Margitot, valamint a két szervezet helyi vezetőit, az est támogatóját és egyben fővédnökét, Bíró Csaba képviselőt, Békéscsaba Megyei Jogú Város Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sport Bizottsága elnökét.

- Megható és felemelő est volt, mint mindig. Érezhettük, hogy a versekkel, a novellákkal még közelebb kerülhettünk egymáshoz, az alkotók még közelebb engedtek bennünket magukhoz – mondta Komáromi Anett. - Írtak és kinyíltak a külvilág számára az irodalom és a művészet segítségével. Beleláttunk a lelkükbe, az érzésvilágukba, ez igazi örömforrás, feltöltődtünk, megerősödtünk, mehet tovább az élet. Nagy élmény volt számukra, hogy művészektől hallhatták saját gondolataikat, amiket még megtöltöttünk a mi érzéseinkkel.

Bognár Gyöngyi, a SINOSZ Békés Megyei Szervezetének titkára azt hangsúlyozta, hogy a pályázók számára már az óriási dolog, hogy valaki kíváncsi az alkotásaikra.

- Külön öröm és élmény, hogy a műveik még díjazásban is részesülnek, azokat színészek adják elő. Nagyon megérinti őket minden ilyen rendezvény, aki el tud jönni, nagy megerősítést kap. Nem véletlen, hogy minden évben legalább tízen mindig indulnak, jönnek az újak, és egyre többen pályáznak. Mindez mutatja, nagy az érdeklődés, élnek a lehetőséggel, országos sikerről van szó, van olyan, aki már harmadszor küldte be a műveit – emelte ki a megyei titkár.  

Résztvevők, szervezők egyaránt azt tapasztalják, hogy érzelmileg rengeteget ad ez a program, többen elmondták, hogy ha máshová nem is, de ide feltétlenül eljönnek. Mindenki megerősítette, hogy jövőre is szeretnének pályázni.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Babák Zoltán

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg