fbpx Két órás érzelmi torna a Jókai színpadán | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. október 13., vasárnap      17:30

Jelenlegi helyKét órás érzelmi torna a Jókai színpadán


Heltai Jenő színdarabja, A tündérlaki lányok Békéscsabán is nagy siker, nem csak a rendező elégedett az előadással, a közönség is kedveli. Az elgondolkodtató, de mégis szórakoztató darabot Tege Antal szerint Heltai zseniálisan megírta.

A darab rendezője elmondta, hogy arra törekedtek kollégáival a próbák alatt, hogy az előadás a bemutatóra ténylegesen, kívülről és belülről is kész legyen. A rendező úgy véli: ezt a célt sikerült elérnünk.

  • Azért merem azt mondani, hogy már a premierre beért a darab, mert egy héttel a bemutató után a nyolcadik előadást is megnéztem. A produkció pozitív értelemben a premierhez képest semmit nem változott. A bemutatóra sikerült összeérnie a darabnak, tehát a fejlődés ebből a szempontból állandóságot mutat, ami szerintem a legnehezebb a mi szakmánkban – vélekedett Tege Antal.

A rendező továbbá arról is beszámolt, hogy a színészek egy művet akár negyvenszer is eljátszanak, és nem egyszerű minden este ugyanazt az érzelmi töltetet, ugyanazt a színvonalat hozni a színpadon.

  • Megnyugvással néztem meg azt a bizonyos nyolcadik előadást, mert minden úgy ment akkor is, ahogyan azt mi megbeszéltük. Én azt veszem észre, hogy a kollégák is szeretik ezt a darabot és élvezik a játékot.

A rendező kifejtette, hogy a közönség reakciója is az előadást igazolja, ez a tény pedig a színészeknek is egy biztonságérzetet ad, hiszen látják, hogy a néző reagál játékukra és érti a darabot. A céljuk az volt, hogy a közönséget kicsit a hidegből a melegbe, a viccesből a szomorúba, vagy éppen a keserűbe folyamatosan mozgatni tudják és megérintsék a lelküket, a gondolataikat.

  • A közönséggel az utcán járva-kelve találkozom, eddig mindenkinek pozitív volt a visszajelzése A tündérlaki lányokkal kapcsolatban. Továbbá azt is elmondhatom, hogy azok a kollégák, akik nem játszanak a darabban, szintén sikeresnek tartják az előadást. Ez egy jó csillagzat alatt született produkció lett.

Tege Antal szerint a színmű titka talán abban rejlik, ami a beharangozóban is elhangzott, hogy ez az önzés komédiája, amelyben sokan megtalálhatják a saját kiszolgáltatott helyzetüket.

  • Aki nem látta még az előadást, annak azért érdemes megnéznie, mert nagyon sok élethelyzetben az ember nem is tudja, hogy egy adott rendszernek, társadalomnak, csoportnak vagy éppen családnak egyfajta kiszolgáltatott áldozat szerepét vállalta fel. Itt a darabban egyértelmű, ki az, aki alárendelt helyzetben van és ki az, aki feláldozza magát mások boldogságáért. Az életben azonban ez nem mindig egyértelmű. Az előadás talán rávilágít a nézők élethelyzetére, hogy mi az, amin esetlegesen változtatni kell - fejtette ki Tege Antal.

A rendező szerint ezt az alárendelt helyzetet a családtól a társadalomig vagy akár egészen a világra is ki lehet vetíteni. Véleménye szerint ez az egyik legmeghatározóbb tulajdonsága A tündérlaki lányoknak, azon kívül természetesen, hogy van egy szórakoztató része is, amelyben van szomorúság és sírás is, hiszen az is érzelmi reakció.

A rendező kifejtette, hogy nem csak a színészek munkájával elégedett, a díszlettel és a jelmezzel is, remek munkát végzett Egyed Zoltán és Kiss Kata. Érdekes összeállítás lett, ugyanis miközben minimalista a megjelenés, mégis látványos a darab.

Aki szeretne felülni egy igazi érzelmekkel teli hullámvasútra, és nem fél a hideg és meleg reakcióktól, mindenképp tekintse meg Heltai Jenő A tündérlaki lányok című előadását Tege Antal rendezésében a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában!

Szabó Rita 

Fotó: Rácz Attila, Nyári Attila / A-team 

                                                                                                                                                                                                                                                                    

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. július
 

Keresés

Keresés űrlap