fbpx Klasszikus hangokhoz klasszikus rendezés | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. március 13., szerda      12:15

Jelenlegi hely


Klasszikus hangokhoz klasszikus rendezés


Huszka Jenő – Szilágyi László Mária főhadnagy című operettjét március 13-án láthatja először a Békéscsabai Jókai Színház közönsége, az ünnepi előadás 14-én lesz. Jancsó Bálint hadnagy szerepét Domoszlai Sándor játssza.

A magánénekes, tenor opera- és operettelőadásokban szerzett ismertséget. Leginkább a Csárdáskirálynő Edvinjeként, Hercegként az egy éj Velencében című előadásból, Monostatosként a Varázsfuvolából, Sou-hong szerepében A mosoly országából, Taszilóként a Marica grófnő előadásban, vagy  Zedlau grófként a Bécsi vérből vált híressé.

Seregi Zoltán rendezésében, négy színház koprodukciójában most Mária főhadnagy szigorú felettesét alakítja, Jancsó Bálintot, aki először nem is sejti, hogy a katonaruha bécsi szerelmét rejti. A szerepről és a zenéről a főpróbahéten beszélgettünk.

  • Mária szívszerelmét játszom, ami gyönyörű szép feladat, nem lehet félválról venni, csakis teljes odaadással szabad színpadra vinni. Közismert operett, amit klasszikus stílusban kell megszólaltatni. Jancsó egy vezértípus, hiszen rábízzák a századot, a forradalmi ifjúság hevülete jellemzi, határozott figura. Lénárt Gábor koreográfus köré építette a táncokat, szépen bepozícionálta – mondta Domoszlai Sándor, majd a karakter változásaival folytatta.
  • Ez a kemény jellem a második felvonásban átéli, hogy már nem ő a főnök, ami komoly dinamikai váltást igényel, ezt a színpadon jól meg kell csinálni. Amikor Máriát meglátja, az óvó-védő szerep kerekedik felül, a nagy duettben csúcsosodik, ami szépen rávilágít a kettősségre, hogy lebuknak vagy sem. A szerelméről biztosítja Máriát, amikor leleplezik, ezt lágyan kell megjeleníteni. A vezérszerephez hozzá kell csatolni az óvó, az apa helyett apa szerepet és persze a szerelmet, az egész életet.

A vendégművész hangsúlyozta, mennyire szereti Huszka gyönyörű muzsikáját, és fontosnak tartja a korhű díszletben, jelmezekben játszást. Úgy fogalmazott, hogy a klasszikus hangokhoz klasszikus rendezés illik, ahol nincs eltúlozva semmi, és a saját habitus is jól érvényesül.

Niedzielsky Katalin

Fotó: Rácz Attila


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg