Ezúttal a főszerepet Karcsi s Feri játssza, bízunk benne, övék lesz a verseny legjobb kolbásza.
Két éve a Csabait olyan finomra keverték, hogy a zsűri Különdíját vele nyomban elnyerték. A színészek most a szurkolókat játsszák; evésben, ivásban viszik el a pálmát. Jó szóval biztatják Karcsit, Ferit, Verát; pálinkából nyernek hozzá energiát. Néhányan menyasszonynak s vőlegénynek lesznek majd öltözve, hogy a „Háztűznéző” miliője is legyen odaköltözve.
Reggel tízkor a kolbászhúst a szervezők adják, egyenlő eséllyel indítva a versenyzők hadát. Ők csak a fűszerezésben jeleskedhetnek, mit őseiktől korábban már elleshettek. Magyar fűszer: paprika, só, bors, fokhagyma, köménymag. Amint látjuk, a variációk lehetősége nem túl nagy. Nem elég, ha a paprika kinézetre rendes, megbízható házból legyen, s téglaportól mentes!
A hagyományőrző női szerep Verát illeti, hogy konyhájában a sok kolbászt gyorsan süsse ki. A zsűri asztalára kis darabot kell csak tenni, a többi húsz kilót a társulat fogja megenni.
Derék dolog a hagyományőrzés!
Gyurkó Edit
(Képeink a tavalyi fesztiválon készültek)