fbpx Köszöntő és megemlékezés a színház előtt | Békéscsabai Jókai Színház
  2019. március 08., péntek      14:39

Jelenlegi hely


Köszöntő és megemlékezés a színház előtt


Ünnepi megemlékezést tartottak március 8-án délelőtt a teátrum előtt, hogy a Békéscsabai Jókai Színház épületét virágcsokorral és méltató szavakkal köszöntsék 140. születésnapja alkalmából. Az egybegyűlteket Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója üdvözölte, beszédében a színház történetének főbb állomásairól szólt.

Az állandó színházat közadakozásból építtették a békéscsabaiak; Halmay Andor építész tervei alapján, Sztraka Ernő városi mérnök irányításával hozták létre az akkor 600 férőhelyes színházat. Az első évadot Krecsányi Ignác műkedvelői töltötték meg, 27 előadást tartottak abban az évben. Az első produkció a Villám Bandi és a szép Galatea című operett volt. Az épületet 1912 őszén Spiegel Frigyes és Englerth Károly építész tervei szerint, Wagner József vezetésével átalakították, az ünnepélyes átadás 1913. november 8-án zajlott, az új terem 630 férőhelyesre bővült, ruhatárakat, büfét és nemdohányzó részt is kialakítottak benne, valamint színpadtechnikai fejlesztéseket is végrehajtottak. Az utolsó nagy renoválása az épületnek 1994-ben zajlott – emlékezett Seregi Zoltán a múltra, majd a Vigadó jelentőségét méltatta.

A színház épületében található Vigadó a város kulturális életében kezdettől fogva nagy szerepet játszott, előadóesteket, koncerteket és bálokat is tartottak ebben a helységben. A második világháborút szerencsésen átvészelve, 1953-ban megpecsételődött a terem sorsa, idehelyezték a lebontásra ítélt Apolló mozit ideiglenesen, és a Vigadó két év alatt teljesen tönkrement. Az 1994-es felújítás során az egykori bálterem is megújult, és ismét teljes pompájában várja a város közönségét.

A direktor elmondta, hogy a színháznak 1954-ig nem volt állandó társulata, akkor a Népművelési Minisztérium Békéscsabai Jókai Színház elnevezéssel színházat létesített, amely 2012-ig a Békés Megyei Tanács, majd a megyei önkormányzat fenntartásában működött. 2012. január 1-jétől a színház Békéscsaba Megyei Jogú Város fenntartásába került, így a város közel 60 év után ismét tulajdonosa lett az intézménynek.

A rövid történeti ismertető után Bartus Gyula Jásza Mari-díjas színművész elmondta Tóth Kálmán Prológ című versét, amelyet a költő a színház megnyitására írt, és 1879. március 8-án Melczer Kálmán mondta el. A színház a születésnapra egy internetes vetélkedővel is készült, amelynek nyerteseit Szarvas Péter polgármester sorsolta ki. A rövid ünnepség lezárásaként a színházban működő Színitanház hallgatói mondtak születésnapi köszöntőt.

Rácz Attila

Fotó: Ignácz Bence, A-TEAM


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2019. június
 

Keresés

Keresés űrlap