fbpx Különleges levelek, különleges emberektől | Békéscsabai Jókai Színház
  2021. október 14., csütörtök      11:49

Jelenlegi helyKülönleges levelek, különleges emberektől


A Trianon című előadás egyig kellékfegyverét tapogatja körbe egy látássérült nézőnk. Fotó Bere Mátyás
A Trianon című előadás egyig kellékfegyverét tapogatja körbe egy látássérült nézőnk. Fotó Bere Mátyás

A Békéscsabai Jókai Színház már több mint tíz éve segíti a vakokat, gyengénlátókat és siketeket az előadások narrálásával és jelelésével. Komáromi Anett színésznő áldozatos munkájának köszönhetően színházunk előadásaira a speciális igényű nézőink is jó élménnyel gondolhatnak vissza. Ám beszéljenek helyettünk a levelek, amelyeket a Kakukkfészek és a Családi ágy című előadások után kaptunk a Békés megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének tagjaitól:

Kedves Anett!
Köszönöm, hogy a narráció szövegét előre elkülditek e-mailben. Így sokkal jobban megértjük az információkat, sőt, a ruhák színét vissza is tudom olvasni. Ha csak a helyszínen hangoznak el ezek az információk, mindent egyszerre nem tudunk megjegyezni, de ha írásba megkapjuk előre, van időnk részletesen áttanulmányozni a leírást. A kulisszajárást nagyon szeretem, mert megfoghatjuk a színpadon található díszleteket. Időnként megnézhetjük a szereplők ruháit. Így amikor meséled a színpadon látható eseményeket, mindent magunk elé tudunk képzelni, amit a színpadon megfogtunk. Szeretem a narrálásban, hogy mindenről részletesen mesélsz, a hang minősége és erőssége pont jól van beállítva, így egy zenés darabnál is tökéletesen hallunk mindent. Köszönöm neked, hogy ilyen felemelő élményhez juttatod a látássérült embereket! Akinek van látásmaradványa, az könnyebben elboldogul a színház világában. Nekem különösen nagy élmény, mivel semmit nem látok. Remélem még sokáig részt vehetek ilyen élménydús előadásokon. További jó munkát kívánok neked és munkatársaidnak!
Üdvözlettel: Ildikó

Kedves Anett!

Örülök a kérésnek, miszerint mondjunk véleményt az eddigi tapasztalatainkról, a narrációval és a kulisszajárással kapcsolatban. Én aliglátó vagyok, így a narrációt csak 1-2 alkalommal vettem igénybe, mert úgy gondoltam, van akinek nagyobb szüksége van rá. Természetesen számomra is teljesebbé tette az előadás élvezetét.
A kulisszajárásra amikor csak tudok, elmegyek. Sorstársaimon és magamon is azt tapasztaltam, hogy ez nagy segítség nekünk. Nem csak az, hogy megtapogathatjuk a tárgyakat, díszletet, megnézhetjük a színeket, hanem főleg az, ha tudjuk röviden a cselekmény tartalmát, a szereplők számát és a történet helyszínét. Ez vonatkozik a prózai és zenés darabokra is. Így sokkal hamarabb és jobban összeáll bennünk a kép a színpadon történtekkel. Egy szóval: nekünk nagyon jó, ha előtte kapunk egy "vázlatot", mint ahogy eddig.
A Családi ágy az egyik legjobb darab volt, amit  eddig láttam, és ehhez (is) sokat segített a kulisszajárás. Igaz, most nagyon közel voltam a színpadhoz, az első sorban szinte benne voltunk a szereplők intimszférájában.
A narrációval és kulisszajárással kapcsolatban igazán úttörő szerepe van a színháznak és elsősorban Neked, országos szinten is. Köszönjük Neked és a színház többi tagjának, vezetőségének, amit értünk tettetek és tesztek.

Tisztelettel:
Tóth György

Kedves Anett!

Nekünk a narráció olyan, mint az oxigén a légszomjjal rendelkezőnek! Hiszen amikor ott vagyunk nálatok, egy olyan élményben lesz részünk, amiről nem is gondoltuk, hogy megélhetjük! Sokat gondolkoztam rajta, hogyan tudnám még érzékletesebbé tenni ezt az élményt. Nekem ez olyan, mint amikor egy koncertet hallgatok, de csak egy két hangszer hallatszik ki a zenekarból, viszont a narráció segítségével egyre több és több hangszert ismerünk meg és így az egész koncertet sokkal jobban tudjuk élvezni. Bízom benne, hogy még nagyon sokáig járhatunk ezekre az előadásokra és az igazi barátság tovább érlelődik közöttünk, közted és a színház munkatársai között! Köszönjük szépen, hogy vagytok nekünk!
Üdvözlettel: Ádász István

Az itt olvasható leveleket meghatódva fogadták színházunk munkatársai is. A narrált és jelelt előadások lehetőségét továbbra is biztosítjuk különleges támogatást igénylő nézőinknek.

Tamási Panna
 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgmto2.png

korlatoknelkul.jpg

 

 

POZSGAI ZSOLT  „Szellemúrnő” című színdarabjának bemutatása Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021. október
 

Keresés

Keresés űrlap