fbpx Kun Zsuzsa emlékére, nekrológ helyett | Békéscsabai Jókai Színház
  2020. július 01., szerda      18:39

Jelenlegi helyKun Zsuzsa emlékére, nekrológ helyett


Méltósággal viselt betegség után hunyt el Kun Zsuzsa rendező, aki 1973 és 1976 között színházunk ügyelője és rendezőasszisztense volt, majd a Magyar Televízió szegedi körzeti stúdiójának szerkesztőjeként, főrendezőjeként dolgozott, később a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a budapesti televíziózás egyik legismertebb alakjaként a Reggeli, a Frizbi, a Dáridó és a Friderikusz Show meghatározó alkotója volt.

Felkai Esztert, Déryné- és Jászai Mari-díjas színésznőt, koreográfust, színházunk örökös tagját kérdeztük közös munkáikról:

„Egyik legelső, talán legkedvesebb emlékem Zsuzsáról: tüneményes, mackós alkatú fiatal lány volt, rögtön jóba lettünk. Valentyin Katajev: A kör négyszögesítése című komédiájában a táncok koreográfiáját én készítettem, amelyben a segédszínészek táncoltak is a függöny előtt. Zsuzsát az alkata nem épp erre predesztinálta… Így aztán azt találtam ki, hogy üljenek le a színpad szélére, és az orosz tánc elemeit felhasználva csak a kezük és a lábuk járt, de így is hatalmas sikerük volt. Később segédrendezőként Kaló Flórián: Négyen éjfélkor című darabjának színrevitelekor Orbán Tibor mellett instruált bennünket, és olyan előadást hozott létre, hogy százötvenszer játszottuk a Tiszántúlon. Békéscsabán Sík Ferenccel dolgozott, nagyon jó munkakapcsolat volt köztük. Ezután végezte el a rendező szakot. A vizsgafilmje főszerepére kért fel, amit Hervay Gizella Zuhanások című kötetéből rendezett. A férjem, Gálfy László hívta őt Szegedre rendezni. Zsuzsa később készített is róla egy filmet, Laci akkor kapta meg a Jászai Mari-díjat. Békéscsabára is visszajárt, 1991-ben a Bubust rendezte, 1998-ban pedig az Acélmagnóliákat, de a jutalomjátékomra is visszatért. Aki a tehetséget szerette, az imádta Zsuzsát.”

Színházunk tisztelettel őrzi meg Kun Zsuzsa emlékét.

                                                                                              (Szilágyiné Szabó Ágnes)


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg