2014. december 13., szombat      10:12

Jelenlegi hely

Látás- és hallássérülteknek mutatja be a Holle anyót a Békéscsabai Jókai Színház


Az előadásra a látás- és hallássérülteknek – az eszközpark korlátozott száma miatt – előzetesen regisztrálniuk kellett, a színház 8-8 fogyatékossággal élő nézőt tud fogadni. A hallássérültek és siketek számára Vörös Zsolt jeltolmács közvetíti az előszínpad lépcsőjéről az előadás során szóban és énekben elmondottakat. A látássérült és vak nézők narrátora a Jókai Színház munkatársa, Komáromi Anett Gálfy-gyűrű díjas színművész lesz, aki 2012 őszén részt vett egy narrátorképzésen, továbbá elvégezte a Siketek és Nagyothallók Országos szövetsége által indított kommunikációs jeltanfolyamot, amelyet sikeres középfokú vizsgával zárt.

„Egyszerűen érdekel ez a terület, izgalmasnak tartom” – mondta az MTI kérdésére Komáromi Anett, aki úgy fogalmazott: édesanyja sérült, fogyatékkal élő fiatalok mellett dolgozott, „talán onnan jött ez az érzékenység”.
A program keretén belül a látássérült nézők egy előnarrációs CD segítségével megismerkedhetnek az előadás vizuális elemeivel; a díszlet, a jelmezek, a koreográfiák és az egyes karakterek leírása mellett képet kapnak az előadás történetéről, rendezői koncepciójáról, zenei világáról, történeti hátteréről.
Az előadás előtt a siketek és a vakok egy negyvenperces interaktív kulisszajáráson vehetnek részt Komáromi Anett vezetésével, amelyben felfedezhetik a színház épületét, a játékteret; a színpadon megérinthetik a díszletelemeket, kellékeket, jelmezeket; és találkozhatnak a művészekkel. A színésznő elmondta: ilyen kulisszajárást minden bemutató előtt szerveznek, és ezen jellemzően sokkal többen vesznek részt, mint ahányan utána jegyet váltanak az előadásra.
Az előadás alatt a látássérültek speciális fülhallgatókon keresztül hallgathatják a narrátort, aki olyan többletinformációkkal látja el őket, amelyek segítik a produkció befogadását. „Ha épp táncolnak a színpadon, elég annyit mondanom, hogy szteppelnek, vagy népi táncos motívumokat láthatunk. Olyan ez, mint egy csúsztatott szinkron. Ritmusérzék kell hozzá, és azt kell tudni, hol van egy-két-ötmondatnyi szünet az előadásban, ahol beszélni lehet, vagy ahol érdemes elmagyarázni egy-egy helyzetkomikumot” – mondta Komáromi Anett.
A Békéscsabai Jókai Színház kiemelt figyelemmel karolja fel azokat a kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékossággal élők számára is teljes értékű színházi élményt biztosítanak. Egyebek mellett akadálymentes páholyokat tart fenn, és az előtérben a műsorfüzeteket Braille-írással is elérhetővé teszi. Negyedik éve rendeznek egy gálaműsort, amelyen együtt lépnek színpadra a művészek a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi és Módszertani Központ fogyatékossággal élő lakóival. Ezen kívül minden sajtónyilvános főpróbára 6-6 jegyet ingyen biztosítanak a siketek, a vakok, a nagycsaládosok és a módszertani központ lakói számára.
A színház a jövőben szeretné bővíteni az eszközparkot, hogy nyolcnál több vak és siket nézőt fogadhasson: új indukciós hurkos erősítőket szereznének be a nagyothalló, és új fülmonitorokat a látássérült nézők számára.
A Holle anyó című családi musicalt Varga Viktor rendezi, a főbb szerepekben Dósa Zsuzsa, Kolti Helga, Tatár Bianka, Polák Ferenc, Gulyás Attila, Benkő Géza,és Liszi Melinda  láthatók, közreműködik a Cervinus Teátrum tánckara.

 

Forrás: MTI


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+